Cekur
Cekur | |
Nama Tempatan: | Cekur |
Nama Saintifik: | Kaempferia galangal |
Nama Lain: | Kencur |
Famili: | Zingiberaeceae |
Lokasi dijumpai: | |
Asal: | |
keterangan: | |
Sejenis herba dan tumbuh melebar di atas tanah. Daun licin, berbentuk tirus, tersusun padat dlm pasangan yang bertentangan. Hujung daun runcing, lebih kurang 16cm panjang, 8 cm lebar. Daunnya mempunyai sedikit aroma. Cekur tidak berbatang, mengeluarkan bunga berwarna putih-ungu. Akar/rizomnya bercabang-cabang, beraroma dan isinya berwarna kuning oren. Cekur bukan bahan penting dalam masakan orang Malaysia tetapi berperanan besar dalam masakan Indonesia, Thailand, Vietnam dan India.
| |
kegunaan: | |
Di Asia Tenggara, rizom cekur dicampurkan dengan lada sulah, kayu manis dan madu untuk mengubati selsema. Ia dijadikan tonik untuk mengubati batuk kering dan bronchitis. Cekur juga dijadikan losyen untuk merawat sakit mata, sakit tekak, bengkak, demam, sakit dan sengal tulang. Untuk wanita baru bersalin, cekur mengucupkan rahim dan menggalakkan pembuangan angin. Di Indonesia, akar cekur digunakan untuk merawat keracunan makanan, ulser mulut, batuk dan selsema. Akar cekur yang dikunyah dan ditelan boleh membuat seseorang itu khayal. Di India, wangian daripada cekur digunakan untuk melindungi pakaian daripada serangga. Di Filipina, air rebusan akar cekur digunakan untuk merawat sakit perut disebabkan pencernaan makanan yang kurang baik. Air rebusan turut digunakan untuk membasuh rambut bagi mengatasi masalah kelemumur dan menghilangkan rasa gatal dan pedih akibat digigit ulat bulu. Di Thailand, cekur digunakan untuk merawat sakit kepala.
Keembung
Keembung atau nama botaninya impatiens balsamina adalah sejenis pokok tanaman hiasan yang banyak dijumpai di serata negara, sama ada beriklim tropika ataupun sederhana. Dikenali juga dengan nama bunga Tabo, Inai Air (melayu) dan Garden Balsam (Inggeris), keembung adalah tumbuhan semulajadi di negara India dan Myanmar.
Keembung adalah pokok jenis herba. Batangnya mempunyai banyak air dan menghasilkan beberapa dahan kecil. Daun pokok keembung adalah jenis ringkas, susunannya berselang-seli dan berbentuk mata lembing. Di kedua-dua hujung daun adalah runcing dan bergerigi halus. Daunnya juga bertangkai pendek. Bunga keembung dihasilkan secara tunggal atau beberapa bunga pada tangkai jambak bunga. Ia dihasilkan di ketiak daun. Bunganya ada jenis berwarna putih, kuning pucat, merah jambu, merah dan ungu. Lazimnya bunga keembung mempunyai lima kelopak tetapi ada jenis yang berganda. Buah keembung adalah jenis kapsul berbentuk bulat memanjang. Buah yang masak akan merekah secara meletup dan menebarkan biji. Biji buah keembung bersaiz kecil dan berwarna kehitam-hitaman. Pokok tanaman hiasan daripada keluarga balsaminaceae ini turut mempunyai khasiat ubatannya yang tersendiri. Bahagian yang digunakan untuk tujuan perubatan tradisional adalah daun, bunga, biji dan batang. Seluruh bahagian pokok ini kecuali akarnya dikatakan boleh direbus dan dijadikan ubat bagi merawat busung, demam kuning, hepatitis dan kembung air. Daun pokok keembung dikatakan boleh direbus dan digunakan untuk mencuci dan melebatkan rambut. Ia juga boleh ditumbuk halus dan kemudiannya ditampal pada luka, penyakit kulit, sakit di atas, sekeliling atau dalam kuku, kulit lekang, bernanah dan kulit bengkak. Boleh juga ditampal pada kepala apabila sakit kepala. Batang pokok keembung boleh ditumbuk sampai hancur, airnya kemudiannya diperah dan disapu pada lebam, ketuat, kutil, kurap dan ulser yang busuk. Cecair yang diperah daripada batang ini juga boleh disapu pada kulit yang luka supaya tidak bengkak ataupun lebam. Cecair yang diperah ini turut boleh disapu sebagai losyen untuk merawat bengkak mata.
Pokok turi atau nama saintifiknya sebagai Sesbania grandiflora berasal dari keluarga Leguminosae. Tumbuhan ini juga dikenali sebagai Geti di negeri-negeri di bahagian utara seperti di Pulau Pinang, Kedah dan Perlis. Ia sejenis sayur kampung yang enak rasanya. Masyarakat desa gemar memakan sayur ini dan biasanya dimasak lemak atau masak manis.
Pokok turi banyak ditemui di kampung-kampung dan tumbuh setinggi lima sehingga 10 meter. Ia mengeluarkan bunga berwarna merah atau putih dan kekacang sepanjang 25-50 sentimeter. Pokok turi bernilai tinggi dari segi perubatan tradisional. Kulit pokoknya ditumbuk halus dan digunakan untuk berkumur bagi merawat penyakit ulser dalam mulut. Kulit pokok turi juga boleh direbus dan airnya diminum untuk mengubati sakit perut dan cirit birit. Ia juga boleh diminum untuk melegakan masalah asid di bahagian perut.
Pokok turi ini sebenarnya pokok serbaguna yang mempunyai banyak kelebihan. Dari akar hinggalah ke pucuk, semuanya boleh dimanfaatkan. Ia digolongkan dalam keluarga kekacang. Pada akarnya terdapat bintil-bintil besar yang dapat mengikat nitrogen di udara dan dikatakan dapat meningkatkan mutu tanah.
Anda biasa guna daun turi ini dalam masakan? Di harap boleh kongsi resepi anda atau pengalaman anda menggunakan daun turi di sini. Mungkin ada petua yang anda ingin kongsikan mengenai tumbuhan ini.
Ulam-Ulaman
Posted by: admin In: @Tanaman Sayuran| ulam
“Pucuk dicita Ulam Mendatang”. Begitulah ungkapan pepatah melayu yang menunjukkan kepentingan pucuk dan ulam dalam kehidupan suatu masa dahulu. Apakah pucuk dan ulam itu berbeza?Ulam ialah sayur-sayuran yang dimakan mentah, dicelur atau direbus sebelum dimakan. Ulam diambil dari berbagai-bagai bahagian sesuatu pokok yang boleh dimakan. Ini termasuklah pucuk, daun, umbut, biji, buah, ubi dan bahagian bunga. Biasanya ulam-ulam dicicah dengan sambal belacan, budu atau cencaluk dan dimakan bersama nasi sebagai pembuka selera. Selain itu, ulam-ulam tradisional ini juga boleh dijadikan sebagai bahan dalam penyediaan nasi ulam atau nasi kerabu. Memakan ulam-ulaman ialah suatu amalan yang baik kerana selain membuka selera, ulam-ulam mempunyai khasiat daripada segi pemakanan dan perubatan. Ini kerana, khasiat yang terkandung didalamnya dapat dikekalkan tanpa mengalami kehilangan zat disebabkan oleh proses memasak yang dikenakan haba. Jika selama ini, ulam hanya sinonim dengan penduduk di luar bandar, namun senario ini telah berubah kerana ulam juga telah menjadi santapan biasa bagi warga di bandar dan juga semakin mendapat tempat di hati masyarakat antarabangsa.
Sehingga kini, dipercayai terdapat lebih daripada 120 jenis ulam tradisional telah dikenal pasti di Malaysia. Ulam-ulam ini terdiri dari perbagai famili tumbuh-tumbuhan. Ulam boleh didapati dari tumbuhan kecil dan melata seperti pegaga, hingga pokok-pokok renek dan pokok-pokok besar seperti petai dan kerdas. Berdasarkan kebiasaannya, ulam-ulam tradisional secara amnya boleh dibahagi kepada dua kumpulan. Sayur-sayuran ini dianggap tradisional kerana mudah didapati di kawasan-kawasan kampung, kadang-kadang tumbuh dengan sendiri atau ditanam tanpa penjagaan rapi.Kumpulan ulam yang popular dan mudah didapati di pasaran, contohnya pegaga, rebung buluh, cekur manis, jering, kacang kelisa, petai, ulam raja dan sebagainya. Sementara beluntas, pucuk betik, cekur, pucuk gajus, daun tenggek burung dan beberapa jenis ulam lagi termasuk dalam kumpulan kedua iaitu ulam yang kurang terkenal dan jarang didapati di pasaran.
Pada masa kini, hanya terdapat beberapa jenis ulam tradisionalsahaja yang ditanam. Itu pun secara kecil-kecilan untuk keperluan sendiri atau dipasarkan. Antara ulam-ulam tersebut termasuklah ulam raja, selom dan kacang kelisa. Kebanyakan jenis ulam sepertijering, pucuk putat, daun salam, selasih dandi dan pucuk mata pelanduk dikutip dari tumbuh-tumbuhan yang tumbuh dalam keadaan semulajadi seperti hutan atau dusun. Sebilangan besarnya pula merupakan hasil sampingan sesuatu tanaman yang ditanam untuk tujuan lain. Ini termasuklah jantung pisang, pucuk ubi, dan pucuk gajus.
Sebagaimana sayur-sayuran biasa, ulam-ulam juga mengandungi nilai pemakanan yang penting seperti karbohidrat, lemak, protein, mineral-mineral utama dan vitamin-vitamin untuk kesihatan manusia seperti karotena, vitamin A, B dan C. Kini terbuktilah, pemilihan ulam- ulaman di dalam diet harian kita adalah tepat kerana khasiat yang terkandung dalam ulam tidak dapat dinafikan kelebihannya malah ia turut mendapat perhatian pakar-pakar pemakanan antarabangsayang turut mengakui keistimewaan tumbuhan semulajadi tersebut.
Banyak lagi sebenarnya ulam-ulaman yang ada di Malaysia tidak diketengahkan lagi kepada umum. Malah kebanyakkan generasi baru hari ini tidak mengenali dan meminati ulam-ulaman. Mereka MUNGKIN tidak mengetahui khasiat sebenarnya ulam-ulaman ini dan banyak terdedah dengan makan segera yang kurang berkhasiat. Jadi, saya sedang mengenalpasti dan mencari serta mempromosikan ulam-ulaman yang mungkin semakin dilupai. Anda yang tinggal di kawasan kampung tentu pernah atau banyak mencuba / merasai pelbagai jenis ulam-ulaman. Di harap anda boleh kongsikan di sini…Semoga info anda dapat membuka minat dan memberi pengetahuan kepada generasi muda supaya memakan ulam-ulaman. Jadikanlah ulam-ulaman sebagai ubat bagi mencegah penyakit dan seterusnya menjaga kesihatan anda.
Nama Saintifik Tumbuhan IV
Salam Eugenia Polyantha
Sambung Nyawa Gynura procumbens Sedap Malam Murraya paniculata [L] JackSehelai setahun Nervilia punctata Selada Hygodium microphyllum Selasih Ocimum Sanctum Selasih dandi Stachytarpheta jamaicensis (L.) Vahl.Selom Oenanthe javanica(Blume)Sembung Blumea Balsamifera Senduduk Melastoma malabathricum Senduduk Paksa Clidemia Hirta Senduduk putih Melastoma decemfidum roxb. Senna mekah Cassia Angustifolia VahlSepang Caesalpinia Sappan L.Serai Cymbopogon citratus Serai aceh ?? Serai Wangi Cymbopogon nardus Setawar kalanchoe pinnata Setawar Putih Costus speciosus Sintok Cinnamomum sintok Sirih Piper betle L.Sri Gading nyctanthes arbor tristisSubang nenek Sthenodesme Temtanara Sundal malam Polianthes tuberosa Susun kepala Tabernaemontana divarica (L) BurkTebengau Ehretia laevis Teja Cinnamomum culilawan BlTemu hitam Curcuma aeruginosa Rosb Temu kunci Kaempferia pandurata Temu lawak curcuma xanthorrhiza Tenggek Burung Euodia redlevi Tepus Kesing etlingera coccinea Tepus Tanah Zingiber spectabile Teratai Nelumbo nucifera Terung asam Solanum macrocarpon Terung susu kambing Solanum Mammosum L.Tomato Solanum lycopersicum Tongkat ali Eurycoma Longifolia Tongkat Ali Hitam Polyalthia bullata Tutup Bumi Elephantopus Scaber Ubi jaga Smilax Myosotiflora Ulam raja Cosmos caudatus Ulat Bulu Passiflora foetida Urang-Aring Eclipta Prostrata
Senarai ini dipetik dari laman web saya: http://melur.com
Nama Saintifik Tumbuhan III
Lada Hitam Piper Nigrum L.Larak pisang ??
Lemba Cucurligo Latifolia Lempoyang gajah Zingiber zerumbet Lemuju Plectranthus amboinicus Lemuni Vitex Trifolia var Negundo Lengkuas Alpinia Galanga stuntz Lengkuas geting Alpinia conchigera Lenjuang merah Cordyline fruticosa letup-letup Physalis minima Lidah buaya Aloe Vera linn.Limau Purut Citrus Hystrix mahkota dewa Phaleria papuana Maman Hantu Cleome gynandra LMaman Ungu Gynandropsis gynandra / Cleome gynandra LMambu Azadirachta Indica Manggis Garcinia Mangostana L.Mas cotek Ficus deltoidea Mata Ayam ardisia crenata/crispa Melada pahit Rhus Chinensis Mempelas Tetracera Indica Merr.Mengkirai Trema orientalis (L.) Blume Mengkudu Morinda citrifolia Mengkunyit Coscinium blumeanum Misai ali Schizaea digitata / Actinostachys digitata Misai kucing Orthosiphon aristatus /stamineus benth Nam Nam Cynometra Cauliflora Oregano Origanum Vulgare Paku Tunjuk Langit Helminthostachys zeylanica Pala Myristica Fragrans Pandan wangi Pandanus Odorus Patawali Tinospora crispa(miers)patikan kerbau Euphorbia hirta pegaga centella asiatica/hydrocotyle asiatica Penaga Messua Ferrea L.Perah Elateriospermum tapos Periuk Kera Nepenthes mirabilis Petai Parkia speciosa Hassk. Petai belalang Leucaena leucocephala Pokok Manjakani(mempening) Quercus infectoria Oliv Pokok Nilam Pogostemon cablin benth. Pokok Tea Melaleuca alternifolia Pudina Mentha arvensis Pulut-pulut Urena Lobata L.Putat Barringtonia racemosa (L.) Spreng Rosemary rosemarinus officinalis Rozel Hibiscus rosa sabdariffa Rumput Israel Asystasia Gangetica L.
Senarai ini dipetik dari laman web saya: http://melur.com
Nama Saintifik Tumbuhan II
Daun segugur Lepidagathis longifolia
Derhaka Mertua Plumbago Indica Dukung Anak Phyllanthus Niruri Durian Belanda Annona Muricata L.Ekor Anjing Plantago MajorEmbun tengahari Murdannia Nudiflora (L) Brenan Gadis Lompat Chloranthus Erectus Gajus anacardium occidentale Galak tua Stemona Tuberosa Lour Gandarusa Justicia Gendarussa linn Garuda Ruta Angustifolia Gelenggang Cassia Alata Gorek Caesalpinia bonduc(L.) Roxb.Halia Zingiber Officinale Hamba Raja Croton argyratum Hati-hati Coleus Blumei Hempedu beruang Thottea grandiflora Hempedu bumi Andrographis Paniculata Inai Lawsonia Inermis Jarak Minyak Ricinus Communis Jarak pagar Jatropha curcas Jarum Mas Striga Asiatica Jarum tujuh bilah Pereskia sacharosa/saecnarosa Jelai Coix lachryma jobi Jerangau Acorus Calamus Jeremin Pelargonium radula Jeruju ACANTHUS ILICIFOLIUS L.jerun sida rhombifolia jintan hitam Nigella Sativa Kacang Malabar Adathoda Vasica Nees Kacang telang clitoria ternatea Kacip Fatimah Labisia Pumila Kaduk piper sarmentosum roxb kancing baju bidens pilosa Kantan Pheaomeria imperialis Kari Murraya Koenigii kayu manis cinnamomum zeylanicum Kecubung Datura Metel Linn Keembung Impatiens Balsamina Keladi candik alocasia denudata Enggler Keladi Tikus Typhonium Flagelliforme Kelapa Cocos nucifera Kemangi Ocimum sanctum Linn kembang semangkuk Scaphium Macropodum kemoyang Homalomena sagittifolia Kemunting Rhodomyrtus tomentosa (Ait.) Hassk.Kemunting Cina Catharantus Roseus Kenerak Goniothalamus Umbrosus Kermak putih Alternanthera sessilis Kesum Polygonum minus huds Kesumba Bixa orellana L.Ketumbar jawa Eryngium foetidum L.Ketumpangan air Peperomia Pellucida Kucing galak Acalypha Indica Kulim Scorodocarpus Borneensis Kunyit Curcuma longa /curcuma domestica Kunyit Hitam Curcuma Caesia |
No comments:
Post a Comment