Khasiat Pegaga
Nama Tempatan : Pegaga
Nama Saintifik : Centella Asiatica/Hydrocotyle Asiatica
Nama Lain : Tapak Kuda(Indonesia),Indian Pennywort, Gotu Kola
Famili : Apiaceae/Umbelliferae
Pengelasan saintifik
Alam : Tumbuhan
Divisi : Magnoliophyta
Order : Apiales
Famili : Apiaceae
Genus : Centella
Spesies : C. asiatica
Keterangan:
Pegaga atau nama saintifiknya centella asiatica/hydocotyle asiatica ialah sejenis ulaman popular orang melayu. Sejenis tumbuhan menjalar yang tumbuh pada tanah yang agak lembab seperti kebun, ladang, tepi jalan dan batas sawah. Ia pada asalnya dimakan sebagai ulam untuk menambahkan selera makan kerana daunnya yang wangi dan manis. Ia mudah tumbuh dikawasan tanah yang subur, agak lembab dan bersaliran baik. Ia membiak melalui pecahan anak. Tumbuhan yang kecil ini besar khasiatnya. Ia kaya dengan vitamin A dan C serta zat besi, sering dijadikan sayur-sayuran ‘rasmi’ untuk wanita ketika berpantang.
Biasanya seluruh bahagian pegaga iaitu daun, tangkai daun, batang, bunga, buah, dan akarnya mempunyai banyak kegunaan dan khasiat yang tinggi. Di Indonesia, bunga dan buah pegaga tidak dimakan kerana ia dikatakan menjadi punca penyakit reumatisme sekiranya terlalu banyak dimakan. Namun ada juga orang yang yakin bahawa mereka akan beroleh umur yang panjang dan awet muda apabila mengamalkan pengambilan pegaga dalam makanan harian mereka. Tetapi berdasarkan kajian menunjukkan ia boleh dimakan selalu tetapi dalam kuantiti yang sedikit sahaja bagi mendapatkan kesan positif. Ini kerana pengambilan yang berlebihan akan mengakibatkan kesan narkotik dan keracunan kumulatif yang meransang tumor untuk jangkamasa panjang.
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengiktiraf pegaga sebagai herba menjana kecerdasan berfikir terutamanya di kalangan kanak-kanak. Pegaga yang dikenali juga sebagai Centella asiatica telah diperakui WHO kerana kaya dengan pelbagai ramuan ubatan.
Fakta sejarah
Mengikut ceritanya, pokok pegaga ini dimakan pada awalnya oleh penduduk India setelah melihat gajah yang terkenal dengan umurnya yang panjang didapati selalu mengunyah tumbuhan ini. Jadi ia dimakan pada asalnya untuk memanjangkan umur. Kini ia diambil sebagai ulam dan jus kerana rasa dan baunya yang menambahkan selera. selain dimakan mentah sebagai ulam, pegaga juga boleh dimasak lemak dan dijadikan kerabu.
Kajian yang dilakukan pada 1949, mendapati pegaga mujarab untuk mengubati penyakit kusta dan ulser kerana ciri-ciri antibakteria yang ada padanya. Penyelidikan seterusnya yang dijalankan sekitar tahun 1950-an pula mendapati pegaga amat baik untuk menyembuhkan luka, kudis serta mengubati kerengsaan kulit. Sebagai 'makanan menjana kecerdasan otak', herba ini amat mujarab untuk memperbaiki fungsi minda seperti meningkatkan daya ingatan dan penumpuan fikiran
Herba ini mula digunakan dalam perubatan Ayurveda. Ia juga pernah digunakan dalam perubatan herba Shennong di cina lebih kurang 2000 tahun yang lalu
Jenis-jenis Pegaga Di Malaysia
1. Pegaga Cina Atau Pegaga Nyonya
2. Pegaga Daun Lebar
3. Pegaga Kelantan
4. Pegaga Renek
5. Pegaga Salad
6. Pegaga Gajah
7. Pegaga Brunei
Kandungan
Pegaga yang simplisianya dikenal dengan sebutan Centella Herba memiliki kandungan asiaticoside, thankuniside, isothankuniside, madecassoside, brahmoside, brahmic acid, brahminoside, madasiatic acid, meso-inositol, centelloside, carotenoids, hydrocotylin, vellarine, tanin serta garam mineral seperti kalium, natrium, magnesium, kalsium dan besi. Diduga glikosida triterpenoida yang disebut asiaticoside merupakan antilepra dan penyembuh luka yang sangat luar biasa. Zat vellarine yang ada memberikan rasa pahit.
Pegaga juga mengandungi banyak sebatian kimia dan bioaktiviti yang terbukti mengandungi ciri-ciri antibakteria, antipasma, antiinflamasi, hipotensif dan insektisid. Dalam bidang perubatan tradisi, ia digunakan sebagai agen anti alergi, anti kanser, anti disenteri, peransang pembuangan urin, hipotensif, stimulan, tonik, menyejukkan badan, mengeluarkan batu karang, penawar kencing berdarah, kusta, gonorea,luka, kudis, dan sakit kerongkong. Pegaga juga anti-infeksi, antiracun, penurun panas, melawaskan pembuangan air kencing, antilepra dan anti sifilis.
Kegunaan:
Pegaga dapat mengurangkan tekanan darah tinggi, mencegah nyanyuk, melambatkan proses penuaan dan menolong badan dari bahan toksid. Kebelakangan ini pegaga banyak digunakan di barat sebagai tonik saraf untuk merehatkan dan menambahkan ingatan. Di India bagaimanapun ia juga banyak digunakan untuk mengatasi masalah kulit.
Di timur pula, pegaga juga digunakan untuk mengatasi masalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal. Kajian terbaru menunjukkan pegaga menunjukkan kesan positif terhadap sistem pengaliran darah dengan menguatkan salur darah dan kapilari. Ia telah menunjukkan kesan yang memberangsangkan bila digunakan untuk merawat kejang kaki, bengkak kaki dan masalah kaki terasa berat dan kebas.
Daun pegaga berfungsi sebagai astrigensia dan tonikum. Pegaga juga digunakan untuk
revitalisasi tubuh dan otak yang lemah serta untuk kesuburan wanita.
Kesimpulannya pegaga sesuai untuk penyakit berikut :
1.Pembengkakan Hati
2. Demam, Campak
3. Sakit Tekak, Batuk Kering,
4. Asma, Brokitis, Pleuritis
5. Radang Mata Merah
6. Keputihan
7. Tekanan Darah Tinggi
8. Sakit Perut, Disentri, Cacing, Buasir
9.Tidak Selera Makan, Sakit Perut, Disentri, Cacing, Buasir
10. Keracunan Makanan
11. Batuk Darah, Muntah Darah
12. Busung, bisul
13. Infeksi Saluran Kencing (kencing kotor)
14. merangsang otak – kuat daya ingatan (mencegah nyanyuk)
15. melambatkan proses penuaan
Sifat dan Manfaat
Pegaga atau nama saintifiknya Cantella asiatica boleh membangkitkan selera makan, membantu meredakan masalah penghadaman, mengatasi masalah buasir kerana mengandungi serat. Ia juga mampu melancarkan aliran darah, terutama bagi wanita yang ada masalah haid. Pegaga juga dijadikan ubat untuk merawat masalah keputihan yang menyebabkan faraj terasa gatal.
Air perahan daun pegaga juga dikatakan boleh menyejukkan badan dan elok diamalkan jika demam, mengalami masalah berak berdarah atau lelah. Amalan minum air rebusan akar pegaga ini dipercayai boleh membantu mengawal paras gula dalam darah di kalangan pesakit kencing manis. Malah, ada yang menjadikannya sebagai minuman untuk menguruskan badan.
Selain itu, pegaga juga telah lama digunakan sebagai tonik untuk membersihkan darah, merawat ulser, sifilis, dan kelenjar limfa. Amalan meminum jus pegaga amat mujarab untuk membantu mereka yang bermasalah untuk tidur, merawat kerengsaan kulit dan tekanan darah tinggi. Walaupun pegaga amat baik dimakan mentah tetapi daun yang diramas dengan sedikit air amat baik jika disapukan pada kudis dan luka. Di samping itu, pegaga juga memberi kesan kepada beberapa peringkat pembentukan tisu seperti menghilangkan parut, membina kolagen, merangsang pembentukan rambut dan kuku. Pegaga juga dipercayai boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka, ulser dan masalah kulit lain. Oleh itu tidak hairan jika ia dijadikan makanan wajib bagi wanita berpantang supaya luka bersalin lebih cepat sembuh.
Mengamalkan meminum jus pegaga dapat meningkatkan daya ingatan seseorang, disamping dipercayai boleh meningkatkan kebaikan prestasi kanak-kanak yang mengalami kecacatan akal.
Dewasa ini produk yang berasaskan pegaga telah di gunakan dengan meluas dalam industri kecantikan sebagai anti selulit, anti kedutan (anti wrinkle), untuk mata dan muka, menambah ketegangan kulit dan meningkatkan pembentukan kulit yang baru.
http://www.bio-asli.com
-------------------------------------------------
Tumbuhan seperti pegaga mempunyai pelbagai keunikan untuk meningkatkan tahap kesihatan seseorang termasuk di kalangan kanak-kanak kurang upaya.
Profesor di Fakulti Sains dan Teknologi Pemakanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr Suhaila Mohamed menyifatkan tumbuhan herba yang lazimnya dijadikan ulam-ulaman itu membantu meningkatkan keupayaan dari segi pengawalan saraf di kalangan kanak-kanak terbabit.
Ini kerana pegaga mempunyai kesan pelalian pada saraf. Bagi mereka yang mahu meningkatkan daya ingatan, pegaga antara pilihan herba yang baik berdasarkan hasil kajian dijalankan UPM kira-kira dua tahun lalu.
Kajian di kalangan lelaki dan wanita lingkungan usia 35 hingga 55 tahun itu mendapati pegaga bukan saja berupaya meningkatkan ingatan malah mengurangkan paras glukos dan kolesterol. Bagi lelaki pula, Prof Suhaila mengakui ia didapati dapat meningkatkan tenaga seksual.
Di pelosok dunia lain, penggunaan pegaga atau secara saintifiknya dikenali sebagai centella asiatica turut tersenarai dalam dunia perubatan herba ayurveda dan tradisional Cina. Perubatan ayurveda menyifatkan tumbuhan herba ini sebagai tonik otak, antara lain bagi membantu meningkatkan daya ingatan, usia panjang dan mengekalkan keremajaan.
Dalam perubatan berkenaan, seluruh bahagian pegaga dianggap sesuai untuk membantu meningkatkan daya ingatan. Di kalangan masyarakat India, tumbuhan berkenaan dipercayai membantu mengatasi pelbagai masalah lain seperti sakit kepala, sakit badan, asma, ulser serta menyembuhkan luka.
Perubatan tradisional Cina pula memanfaatkan pegaga untuk membantu mengatasi masalah keletihan secara fizikal dan mental. Dalam pelbagai kajian lain, pegaga memiliki pelbagai kegunaan untuk membantu meningkatkan tahap kesihatan seseorang termasuk pembentukan kolagen, membolehkan seseorang tidur lebih lena, merangsang selera makan serta membantu dari segi rawatan pernafasan, reproduktif, saraf, antiradang dan meningkatkan pengaliran darah.
Dalam penyelidikan yang menggunakan tikus sebagai sampel, didapati tikus yang diberi makan pegaga lebih aktif dan tubuh haiwan itu kurang lemak manakala organ dalaman tikus itu juga lebih sihat berbanding tikus yang tak diberi makan pegaga, jenis pegaga yang agak popular ialah pegaga gajah dan pegaga kampung dikategorikan di bawah spesies centella asiatica.
Pegaga yang turut dikomersialkan masa kini antaranya dalam bentuk sabun namun ia boleh dimanfaatkan dalam pelbagai bentuk barangan lain termasuk barangan kosmetik memandangkan keupayaan pegaga serupa seperti vitamin C.
Lebih elok jika mengambil pegaga mentah atau segar tetapi lantaran kesuntukan waktu kini, tak salah jika ia dikomersialkan kerana penggunaannya mungkin lebih mudah.
---------------------------
Pegaga mengandungi bahan aktif seperti triterpenoid glikosida (terutama asiatikosida, asid asiatik, asid madecassik, madikassosida), flavenoids (kaemferol dan quercetin), volatile oils (vallerin, camphor, cineole dan sterols tumbuhan seperti campesterol, stigmasterol, sitosterol), pektin, asid amino, alkaloid hydrocotyline, myositol, asid bramik, asid centellik, asid isobrahmik dan asid betulik. Di Malaysia, pegaga amat popular di kalangan tiga kaum utama negara ini iaitu Melayu, Cina dan India. Bagi kaum Melayu, ia di makan secara segar sebagai ulam, bagi kaum Cina digunakan sebagai minuman penyejuk badan, manakala bagi kaum India, digunakan sebagai tonik kecerdasan minda.
AWET MUDA
RUGILAH mereka yang tidak suka makan ulam dan sayur-sayuran. Amalan memakan sebiji timun sehari sebenarnya boleh membantu seseorang itu kekal sihat, segar dan paling penting, awet muda.
Rugi juga kepada mereka yang tidak pandai menjaga emosi, cepat marah dan mudah berasa tertekan akibat bebanan kerja, kerana semua faktor ini akan membuatkan seseorang itu kelihatan lebih tua daripada usia sebenarnya.
Penuaan adalah proses semula jadi yang tidak dapat dielakkan. Namun hari ini, ramai mengalami proses penuaan sebelum waktunya, menyebabkan mereka sanggup berbelanja mahal bagi mendapatkan produk untuk awet muda.
Menurut Penasihat AGIF Anti Aging Clinical Centre, Dr Kogelen Govindasamy, proses penuaan dipengaruhi dua faktor; dalaman dan luaran. Faktor dalaman ini termasuk masalah kesihatan dan emosi.
Katanya, seseorang individu akan kelihatan lebih cepat tua jika mengalami masalah kesihatan, iaitu fisiologi tubuh terganggu akibat ketidakcekapan organ penting seperti jantung, hati, buah pinggang dan pankreas. Malah, gangguan pada sistem peredaran darah, kelenjar perembes hormon, paru-paru dan otak juga akan mempercepatkan proses penuaan kerana setiap organ perlu berfungsi pada kecekapan 99 peratus untuk memastikan seseorang itu kekal sihat dan menjalani proses penuaan normal.
Ini bermakna individu yang menghidapi penyakit sebenarnya mengalami proses penuaan lebih cepat berbanding orang sihat.
“Badan manusia mempunyai 100 trilion sel dan setiap hari kira-kira sejuta sel mati dan ia perlu diganti. Pada kanak-kanak, sejuta sel yang mati ini akan diganti dengan sejuta sel baru, tetapi bagi orang dewasa berumur 20 tahun ke atas, hanya 60,000 atau 60 peratus sel diganti.
“Sebaik mencecah umur 20 tahun, semua orang akan menjalani proses penuaan. Proses ini berlaku dengan cepat apabila meningkat umur 40 tahun dan bagi yang mengalami masalah kesihatan, penggantian sel mungkin berlaku kurang 10 peratus, menjadikan seseorang itu lebih cepat tua,” katanya.
Manakala masalah emosi seperti gangguan psikologi (disebabkan kehilangan orang disayangi, perceraian dan putus cinta) dan tekanan kerja juga boleh menyebabkan kemerosotan keremajaan sel.
Malah, kajian menunjukkan suri rumah sepenuh masa menghadapi tekanan lebih besar berbanding yang ada pekerjaan tetap. Bagi wanita bekerja, ketiadaan pembantu rumah dan perlu menjalankan semua tugas rumah tangga sendirian menyebabkan mereka mengalami tekanan dua kali ganda berbanding suri rumah sepenuh masa.
Masalah penuaan mendadak dan cepat di kalangan wanita menjadikan produk awet muda laris di seluruh dunia.
Dr Kogelen berkata, walaupun kajian itu dijalankan di Amerika Syarikat dan Eropah, tetapi wanita Asia, terutama di negara membangun, turut merasai kesan sama.
* Faktor luaran seperti pencemaran alam sekitar, khususnya pencemaran udara (karbon monoksida) mempercepatkan proses penuaan normal.
* Masalah ini lebih serius di negara membangun yang giat menjalankan industri pemprosesan petroleum, pekilangan dan kenderaan.
* Karbon monoksida boleh merosakkan sel otak, sel tisu lembut dan organ penting seperti hati. Ia juga mengganggu perembesan Hormon Tumbesaran Manusia (HGH) yang penting dalam proses penggantian sel.
* Kedua-dua faktor (dalaman dan luaran) ini sebenarnya boleh dikawal dengan amalan pemakanan yang tepat, seperti mengambil makanan kaya omega-3 dan asid amino perlu daripada susu soya serta rumpai laut.
* Elak menggunakan bahan mengandungi HGH haiwan kerana ia akan mendatangkan kesan sampingan bebanan nitrogen kepada hati dan buah pinggang. Bebanan nitrogen ini akan membunuh sel otak dan menjejaskan fungsi tisu lembut yang berfungsi menapis toksin serta seluruh fungsi badan. Ketika ini, keracunan dalam badan akan berlaku, walaupun memakan makanan berkhasiat,” katanya.
* Antara langkah yang perlu diambil untuk mengelakkan penuaan mendadak adalah menghindarkan makanan mengandungi asid lemak tepu (periksa label kandungannya tidak melebihi lima peratus), mengurangkan pengambilan garam dan gula.
* Elak mengambil makanan dijeruk (sayur atau buah), berproses (sosej, frankfurter, burger dan naget), makanan segera yang digoreng dalam minyak penuh, ubat mengandungi steroid pada jangka masa panjang dan barang penjagaan kulit yang banyak bahan kimia.
* Jangan sapu pewangi badan terus kepada kulit, sama ada di ketiak atau pelipat siku. Kajian menunjukkan 30 peratus pesakit barah payu dara disebabkan menyapu bahan itu pada ketiak,” katanya..
* Amalkan memakan sayur separuh masak yang dibasuh bersih, serat larut air seperti oats, bijirin dan kekacang; menggunakan minyak masak mengandungi omega-3, 6 dan 9; beras tinggi kandungan serat serta sayur-sayuran merah yang banyak karoten, contohnya lobak, lada benggala, cili dan tomato. Ia penting untuk menggalakkan peredaran HGH dalam badan,” katanya.
Rugi juga kepada mereka yang tidak pandai menjaga emosi, cepat marah dan mudah berasa tertekan akibat bebanan kerja, kerana semua faktor ini akan membuatkan seseorang itu kelihatan lebih tua daripada usia sebenarnya.
Penuaan adalah proses semula jadi yang tidak dapat dielakkan. Namun hari ini, ramai mengalami proses penuaan sebelum waktunya, menyebabkan mereka sanggup berbelanja mahal bagi mendapatkan produk untuk awet muda.
Menurut Penasihat AGIF Anti Aging Clinical Centre, Dr Kogelen Govindasamy, proses penuaan dipengaruhi dua faktor; dalaman dan luaran. Faktor dalaman ini termasuk masalah kesihatan dan emosi.
Katanya, seseorang individu akan kelihatan lebih cepat tua jika mengalami masalah kesihatan, iaitu fisiologi tubuh terganggu akibat ketidakcekapan organ penting seperti jantung, hati, buah pinggang dan pankreas. Malah, gangguan pada sistem peredaran darah, kelenjar perembes hormon, paru-paru dan otak juga akan mempercepatkan proses penuaan kerana setiap organ perlu berfungsi pada kecekapan 99 peratus untuk memastikan seseorang itu kekal sihat dan menjalani proses penuaan normal.
Ini bermakna individu yang menghidapi penyakit sebenarnya mengalami proses penuaan lebih cepat berbanding orang sihat.
“Badan manusia mempunyai 100 trilion sel dan setiap hari kira-kira sejuta sel mati dan ia perlu diganti. Pada kanak-kanak, sejuta sel yang mati ini akan diganti dengan sejuta sel baru, tetapi bagi orang dewasa berumur 20 tahun ke atas, hanya 60,000 atau 60 peratus sel diganti.
“Sebaik mencecah umur 20 tahun, semua orang akan menjalani proses penuaan. Proses ini berlaku dengan cepat apabila meningkat umur 40 tahun dan bagi yang mengalami masalah kesihatan, penggantian sel mungkin berlaku kurang 10 peratus, menjadikan seseorang itu lebih cepat tua,” katanya.
Manakala masalah emosi seperti gangguan psikologi (disebabkan kehilangan orang disayangi, perceraian dan putus cinta) dan tekanan kerja juga boleh menyebabkan kemerosotan keremajaan sel.
Malah, kajian menunjukkan suri rumah sepenuh masa menghadapi tekanan lebih besar berbanding yang ada pekerjaan tetap. Bagi wanita bekerja, ketiadaan pembantu rumah dan perlu menjalankan semua tugas rumah tangga sendirian menyebabkan mereka mengalami tekanan dua kali ganda berbanding suri rumah sepenuh masa.
Masalah penuaan mendadak dan cepat di kalangan wanita menjadikan produk awet muda laris di seluruh dunia.
Dr Kogelen berkata, walaupun kajian itu dijalankan di Amerika Syarikat dan Eropah, tetapi wanita Asia, terutama di negara membangun, turut merasai kesan sama.
* Faktor luaran seperti pencemaran alam sekitar, khususnya pencemaran udara (karbon monoksida) mempercepatkan proses penuaan normal.
* Masalah ini lebih serius di negara membangun yang giat menjalankan industri pemprosesan petroleum, pekilangan dan kenderaan.
* Karbon monoksida boleh merosakkan sel otak, sel tisu lembut dan organ penting seperti hati. Ia juga mengganggu perembesan Hormon Tumbesaran Manusia (HGH) yang penting dalam proses penggantian sel.
* Kedua-dua faktor (dalaman dan luaran) ini sebenarnya boleh dikawal dengan amalan pemakanan yang tepat, seperti mengambil makanan kaya omega-3 dan asid amino perlu daripada susu soya serta rumpai laut.
* Elak menggunakan bahan mengandungi HGH haiwan kerana ia akan mendatangkan kesan sampingan bebanan nitrogen kepada hati dan buah pinggang. Bebanan nitrogen ini akan membunuh sel otak dan menjejaskan fungsi tisu lembut yang berfungsi menapis toksin serta seluruh fungsi badan. Ketika ini, keracunan dalam badan akan berlaku, walaupun memakan makanan berkhasiat,” katanya.
* Antara langkah yang perlu diambil untuk mengelakkan penuaan mendadak adalah menghindarkan makanan mengandungi asid lemak tepu (periksa label kandungannya tidak melebihi lima peratus), mengurangkan pengambilan garam dan gula.
* Elak mengambil makanan dijeruk (sayur atau buah), berproses (sosej, frankfurter, burger dan naget), makanan segera yang digoreng dalam minyak penuh, ubat mengandungi steroid pada jangka masa panjang dan barang penjagaan kulit yang banyak bahan kimia.
* Jangan sapu pewangi badan terus kepada kulit, sama ada di ketiak atau pelipat siku. Kajian menunjukkan 30 peratus pesakit barah payu dara disebabkan menyapu bahan itu pada ketiak,” katanya..
* Amalkan memakan sayur separuh masak yang dibasuh bersih, serat larut air seperti oats, bijirin dan kekacang; menggunakan minyak masak mengandungi omega-3, 6 dan 9; beras tinggi kandungan serat serta sayur-sayuran merah yang banyak karoten, contohnya lobak, lada benggala, cili dan tomato. Ia penting untuk menggalakkan peredaran HGH dalam badan,” katanya.
No comments:
Post a Comment