Khasiat Buah-Buahan, Herba dan Hidupan
by Wak on 2009-04-12, 09:03
KHASIAT MADU LEBAH ASLI
Dapat mengubati penyakit dalam perut.
Dapat mengubati penyakit medu.
Dapat membuangkan kekotoran yang terdapat di dalam usus kecil dan besar.
Dapat mengubati penyakit ketaihan dadah dengan mencampur minyak air bunga yang panas, lalu diminum..
Melawaskan pembuangan air besar.
Boleh mencerahkan mata sekiranya dilumurkan ke bahagian kening.
Boleh memutihkan gigi dan menguatkannya dengan menjadikannya sebagai ubat gigi.
Menghilangkan penyakit banyak kahak.
Menghilangkan kesan pati candu rokok yang melekat diparu-paru.
Mencerdaskan otak kanak-kanak.
Menghilangkan kesan terkena api, air panas dan minyak panas. Sapukannya ke tempat yang terlibat.
Sesuai untuk mengubati setiap penyakit, dengan mengambil air hangat dan campurkan madu 2 sudu besar, dikacau dan di bawa minum.
Dilarang sama sekali memakan buah tembikai (timun cina ) dengan madu. Boleh membawa maut.
KHASIAT CELAK HITAM DARI ASFAHAN
Ianya amat baik untuk mencerahkan mata, terutamanya untuk orang dewasa yang kurang penglihatannya. Cara memakan yang terbaik ialah dengan mencampurkan sedikit air bercampur madu lebah asli lalu di sapukan bahagian kelopak mata.
KHASIAT BELALANG BERAS
Jika dimasak secara kukus:
Dapat mengubati penyakit susah membuang air kencing.
Penyakit dedas.
Penyakit Buasir
Jika dimakan yang belum bersayap dengan dibakarnya dapat menghilangkan bisa racun kala jengking.
KHASIAT DAGING ARNAB
Ambil bahagian kepalanya dimasak dan dimakan dapat mengubati penyakit demam malaria.
Jika dimakan daging yang dibakar.
Melawaskan kencing.
Dapat mengubati retak batu pada kemaluan.
Dapat mengemaskan perut yang gendut.
KHASIAT BURUNG RUAK
Sesuai dimakan bagi ahli sukan dan orang yang bekerja berat yang memerlukan oksijen yang banyak di dalam badan.
KHASIAT POKOK SITI FATIMAH DARI MEKAH
Sebagai air selusuh yang amat mustajab.
Sebagai pencegah dari hamil yang mustajab.
Memulihkan dara bagi si ibu (terlalu mengecut).
KHASIAT LIMAU NIPIS HUTAN
Membantu untuk menghadam makanan, yakni ambil kulitnya dan bubuh ke dalam makanan.
Isinya boleh menyejukkan perjalanan usus-usus, juga boleh mengubati penyakit buasir.
Airnya boleh menghilang rasa dahaga, menghilangkan penyakit kuning, membuka selera makan dan menguatkan usu-usus, dapat menghilangkan kesan kekotoran dakwat, darah dan sebagainya yang melekat pada kain dan sebagainya, juga dapat meredakan kepanasan hati.
Butirnya dapat menghapuskan racun berbisa yakni melalui tumbuk sampai hancur dan ambil airnya lalu bubuhkan ke dalam air suam sekadar 2 sudu besar dan diminum. Juga dapat menghilang bisa sengat kala jengking, lipan dan sebagainya.
KHASIAT BUAH PEAR
Bagus untuk usus-usus.
Menghilangkan rasa dahaga dan muak.
Melawaskan kencing.
Menghilangkan sakit kerana berak-berak.
Menghilangkan lendir-lendir yang terdapat dalam darah.
Amat baik dimakan jik ianya dimasak bercampurkan madu.
KHASIAT DAGING UNTA
Dapat menyembuhkan penyakit lelah atau semput atau asma.
KHASIAT BURUNG MERPATI
Dapat mengubati penyakit lembik.
Dapat mengubati penyakit kebas.
Dapat mengubati penyakit lumpuh.
Jika dimakan yang betina dapat menguatkan tenaga batin.
KHASIAT BAWANG MERAH
Menambahkan air mani.
Membuka selera makan.
Menghadamkan makanan.
Menghilangkan rasa dahaga.
Memanaskan badan dan membuang kahak.
Melicinkan pernafasan.
Menghilangkan rasa hampir pitam jika dicuim baunya setelah dipotong.
Jika dimakan berlebihan boleh membawa bahaya, bahayanya sama dengan memakan bawang besar.
KHASIAT BUNGA BAWANG MERAH
Boleh mengubati penyakit kusta, dan kebingungan. Caranya ialah dengan mengambil bunganya dan ciumkan berulang kali. Manakala untuk mengubati penyakit sawan pula ialah dengan mengambil bunganya dan berikan kanak-kanak yang terkena sawan itu cium.
KHASIAT BUAH TAMAR
Menambahkan kesihatan hati, ianya mengandungi protein yang banyak dan berkhasiat tinggi.
Jika dimasak dan dicampurkan dengan susu kambing atau susu lembu asli yang segar dapat mengubati penyakit medu (gastrik)
KHASIAT LUMUT LAUT (SARER)
Sekiranya direbus dan dimakan dapat :
Mengubati penyakit anjing gila.
Mengubati penyakit pucat muka.
Mengubati kelemumur dan bisul.
KHASIAT JINTAN HITAM
Ubat bagi segala penyakit.
Menghilangkan selsema, melapangkan pernafasan, menghilangkan penyakit balar, mencairkan kahak, membuka selera makan dan lain-lain lagi.
Jika ditumbuk sehingga hancur dan dicampurkan madu.
KHASIAT MINYAK ZAITUN
Melambatkan rambut dari beruban.
Melicinkan dan melembutkan kulit juga mengeluarkan parasit
Melawaskan perut., Minyaknya yang bergaram jika disapukan ke kulit yang terkena api dapat menghilangkan lecurnya.
KHASIAT BUAH ANGGUR BASAH
Menghilangkan bau mulut yang busuk.
Mencairkan lendir/kahak.
Menghilangkan rasa lenguh dan letih.
Menghilangkan perasaan marah.
Menguningkan warna kulit.
Menguatkan emosi.
Mengubati penyakit batuk.
Menghilangkan rasa pedih/sakit pada buah pinggang dan pundi kencing.
Menguatkan usus dan melembutkan makanan supaya mudah hadam.
Menguatkan hati dan jantung.
KHASIAT BERAS
Masakkannya dengan membubuh susu lembu asli boleh menambah air mani dan menguningkan warna kulit badan.
KHASIAT BAWANG BESAR
Membuka keinginan selera makan.
Menguatkan usus-usus dan membersihkannya.
Memperbanyakkan air mani, mencantikkan warni kulit dan membuang kahak.
Caranya ialah dengan memakan mentah.
Air Bawang Besar jika dicampurkan dengan madu asli dapat menyembukan penyakit keputihan mata, caranya ialah sapukan bahan tersebut ke kelopak mata.
Boleh melawaskan kencing, menyembuhkan penyakit kuning dan melapangkan penyakit sesak dada, sekiranyg dimasak.
LARANGANNYA:
Dilarang Memakan secara mentah berlebihan kerana:
Melemahkan daya penglihatan.
Membawa kepada pelupa
Merosakkan akal.
KHASIAT IKAN SOLOMON DAN MACKEREL
Dapat menghindarkan dari terkena penyakit lemah jantung, juga merawatkan penyakit tersebut.
KHASIAT MEMAKAN TEMBIKAI (TIMUN CINA) DGN TAMAR
Ianya dapat meredakan kepanasan dalam badan dan menghadamkan makanan. Ianya hendaklah dimakan kedua buah tersebut sebelum sarapan.
KHASIAT BUAH BIDARA
Buah Yang pertama kali di makan oleh Nabi Adam a.s
Boleh menguatkan kecerdasan otak.
Melicinkan perjalanan usus.
Menghilangkan penyakit kuning.
Mencantikkan kulit.
Membuka selera makan.
Menghilangkan kahak.
Menghilangkan penyakit lambat hadam.
KHASIAT BUAH TIN
Terhidar dari keracunan.
Melincinkan tekak dan dada.
Mencucikan hati dan jantung.
Membersihkan lendir yang terdapat dalam usus.
Jika dimakan bersama buah pala akan tawar racun.
Menghilangkan penyakit buasir.
Jika dimakan seperti biasa:
Menyembuhkan penyakit bangkak telinga.
Mempercepatkan pertumbuhan gigi.
KHASIAT BUAH DELIMA
Buah Yang Manis Dapat:
Membaikkan usus dan menguatkannya.
Untuk membersihkan bahagian dalam halkum dan untuk mengubati batuk.
Bila dimakan bersama roti, roti tersebut tidak hancur.
Ianya kurang sesuai untuk orang demam.
Buah yang Masam Dapat:
Melawaskan kecing.
Menyucikan perut,mencegah dari muntah.
Menurunkan kepanasan hati, menguatkan anggota badan
Mencegah penyakit bagi hati dan penyakit dudina.
Boleh mengubati penyakit kuning mata putih melalui cara mengambil airnya lalu dicampurkan dengan sedikit madu kemudian dipanaskan sehingga pekat dan disapu pada kening.
Khasiat bijinya:
Tumbuk bijinya sehingga halus dan campurkan sedikit madu, dapat mengubati kebenjolan dan luka yang teruk.
Jika 3 biji ditelan dapat menghidar sakit mata..
KHASIAT POKOK DUKUNG ANAK
Dapat menyembuhkan penyakit karang.
Dapat menyembuhkan penyakit kencing berdarah.
Dapat menyembuhkan penyakit beser/dedas.
Dapat menyembuhkan penyakit kencing manis.
Dapat menghentikan anak-anak kencing malam.
Dapat mengubati demam kuning.
Caranya ialah dengan mengambil pohonya beserta akarnya sekali dan tumbuk sehingga lumat dengan memasukkan sedikit air. Airnya diberi minum kepada pesakit. Itu ialah bagi penyakit 1,2 dan 6
Manakala bagi penyakit 3,4 dan 5 caranya ialah dengan mengambil pohon beserta akarnya lalu dijemur sehingga kering setelah itu direbus dan diminum airnya.
KHASIAT POKOK BELIMBING TANAH
Dapat mengubati penyakit kencing manis.
Dapat mengubati penyakit darah tinggi.
Dapat mengubati penyakit lemah jantung.
Dapat mengubati penyakit buah pinggang.
Caranyaialah dengan kesemua pokok termasuk akar dan buahnya direbus sehingga mendidih dan diberi minum 2 kali sehari.
KHASIAT HALIA
Membantu untuk menghadam makanan.
Melembutkan perut dengan kelembutan yang sederhana.
Mengawal hati supaya tidak sejuk dan basah.
Membantu untuk menguatkan tenaga jimak dengan menambahkan air mani.
Membuang angin yang terdapat dalam usus-usus kecil dan besar.
Membuangkan kahak dan lendir yang melekat di bahagian halkum, jika halia itu dicampur dengan sedikti gula yang diminum dengan air panas.
Menghilangkan bau busuk mulut.
Menghilangkan kadar kesejukkan yang terdapat pada makanan dan buahan atau sayuran bila sudah dimakan atau diminum.
Firman Allah s.w.t,"Dan ahli syurga meminum di syurga satu gelas air yang campurannya dari halia."
KHASIAT RUMPUT JARUM EMAS/ REMPAH PADANG
Ianya dapat mengubati:
Sakit pinggang.
Sakit urat.
Mengecutkan rahim.
Menguatkan tenaga batin.
Mengemas / menyempitkan lubang faraj, khasnya bagi perempuan yang sudah bersalin.
> Melancarkan perjalanan haid.
Caranya ialah:
Ambil 4 atau 5 urat rumput tersebut, kemudian direbuskan bersama air sebanyak 1 kendi (1 ½ liter). Setelah dingin lalu diminum sebanyak 1 gelas. Minumlah 2 gelas sehari.
KHASIAT ISI CEKOR MERAH
Ianya dapat mengubati penyakit:
Kencing manis.
Darah tinggi.
Penyakit-penyakit kulit.
Ambil isi cekor merah sebesar jari manis sepanjang ½ cm lalu dimakan.
KHASIAT DURI KABU
Dapat menyembuhkan segala penyakit kulit.
Menyembuhkan penyakit kudis dan gatal-gatal.
Menyembuhkan bisul dan demam.
Mengubati luka-luka.
Mengubati jerawat batu dan biasa.
Boleh mengubati kayap.
Pecah-pecah kulit dan ketimbir
Benjolan.
Ambil 5 duri atau sekadar yang sesuai kemudian asahkan di atas belakang pasu dengan sedikit air sehingga pekat kemudian sapukan ke tempat yang terlibat.
KHASIAT POKOK KEMUNING CINA
Ianya dapat menyembuhkan penyakit:
Kencing manis.
Lelah dan semput.
Ceret beret.
Sakit kerongkong.
Sakit gigi.
Batuk biasa dan batuk seratus hari.
Rebuslah pokok tersebut bersama akarnya lalu dibuat minum. Bagi sakit gigi ambil getahnya atau asahkan akarnya lalu dibubuhkan ke gigi berkenaan. Untuk batuk pula asahkan akarnya bersama kemenyan lalu dibuat minum.
KHASIAT BUAH KUDU
Dapat menyembuhkan betis kaki yang kering bersisik atau jari kaki yang pecah.
Gosokkan buah kudu yang masak ke tempat tersebut dan biarkan selama 15 minit, kemudian cucikan dengan air hangat.
Dapat menyembuhkan darah tinggi.
Perahkan buah kudu yang masak dan ambil airnya lalu ditapis dan minumlah di pagi hari sebelum memakan sesuatu atau meminum sesuatu, buatlah selama satu minggu berturut-turut. Bila tekanan darah meningkat pula lakukanlah semula amalan itu.
Dapat mengubati penyakit batuk.
Makanlah buah kudu yang sudah masak dengan garam, di dalam jangka masa yang tidak lama, gatal-gatal di tekak, serak dan batuk akan hilang.
Dapat mengubati penyakit dalam perut.
Dapat mengubati penyakit medu.
Dapat membuangkan kekotoran yang terdapat di dalam usus kecil dan besar.
Dapat mengubati penyakit ketaihan dadah dengan mencampur minyak air bunga yang panas, lalu diminum..
Melawaskan pembuangan air besar.
Boleh mencerahkan mata sekiranya dilumurkan ke bahagian kening.
Boleh memutihkan gigi dan menguatkannya dengan menjadikannya sebagai ubat gigi.
Menghilangkan penyakit banyak kahak.
Menghilangkan kesan pati candu rokok yang melekat diparu-paru.
Mencerdaskan otak kanak-kanak.
Menghilangkan kesan terkena api, air panas dan minyak panas. Sapukannya ke tempat yang terlibat.
Sesuai untuk mengubati setiap penyakit, dengan mengambil air hangat dan campurkan madu 2 sudu besar, dikacau dan di bawa minum.
Dilarang sama sekali memakan buah tembikai (timun cina ) dengan madu. Boleh membawa maut.
KHASIAT CELAK HITAM DARI ASFAHAN
Ianya amat baik untuk mencerahkan mata, terutamanya untuk orang dewasa yang kurang penglihatannya. Cara memakan yang terbaik ialah dengan mencampurkan sedikit air bercampur madu lebah asli lalu di sapukan bahagian kelopak mata.
KHASIAT BELALANG BERAS
Jika dimasak secara kukus:
Dapat mengubati penyakit susah membuang air kencing.
Penyakit dedas.
Penyakit Buasir
Jika dimakan yang belum bersayap dengan dibakarnya dapat menghilangkan bisa racun kala jengking.
KHASIAT DAGING ARNAB
Ambil bahagian kepalanya dimasak dan dimakan dapat mengubati penyakit demam malaria.
Jika dimakan daging yang dibakar.
Melawaskan kencing.
Dapat mengubati retak batu pada kemaluan.
Dapat mengemaskan perut yang gendut.
KHASIAT BURUNG RUAK
Sesuai dimakan bagi ahli sukan dan orang yang bekerja berat yang memerlukan oksijen yang banyak di dalam badan.
KHASIAT POKOK SITI FATIMAH DARI MEKAH
Sebagai air selusuh yang amat mustajab.
Sebagai pencegah dari hamil yang mustajab.
Memulihkan dara bagi si ibu (terlalu mengecut).
KHASIAT LIMAU NIPIS HUTAN
Membantu untuk menghadam makanan, yakni ambil kulitnya dan bubuh ke dalam makanan.
Isinya boleh menyejukkan perjalanan usus-usus, juga boleh mengubati penyakit buasir.
Airnya boleh menghilang rasa dahaga, menghilangkan penyakit kuning, membuka selera makan dan menguatkan usu-usus, dapat menghilangkan kesan kekotoran dakwat, darah dan sebagainya yang melekat pada kain dan sebagainya, juga dapat meredakan kepanasan hati.
Butirnya dapat menghapuskan racun berbisa yakni melalui tumbuk sampai hancur dan ambil airnya lalu bubuhkan ke dalam air suam sekadar 2 sudu besar dan diminum. Juga dapat menghilang bisa sengat kala jengking, lipan dan sebagainya.
KHASIAT BUAH PEAR
Bagus untuk usus-usus.
Menghilangkan rasa dahaga dan muak.
Melawaskan kencing.
Menghilangkan sakit kerana berak-berak.
Menghilangkan lendir-lendir yang terdapat dalam darah.
Amat baik dimakan jik ianya dimasak bercampurkan madu.
KHASIAT DAGING UNTA
Dapat menyembuhkan penyakit lelah atau semput atau asma.
KHASIAT BURUNG MERPATI
Dapat mengubati penyakit lembik.
Dapat mengubati penyakit kebas.
Dapat mengubati penyakit lumpuh.
Jika dimakan yang betina dapat menguatkan tenaga batin.
KHASIAT BAWANG MERAH
Menambahkan air mani.
Membuka selera makan.
Menghadamkan makanan.
Menghilangkan rasa dahaga.
Memanaskan badan dan membuang kahak.
Melicinkan pernafasan.
Menghilangkan rasa hampir pitam jika dicuim baunya setelah dipotong.
Jika dimakan berlebihan boleh membawa bahaya, bahayanya sama dengan memakan bawang besar.
KHASIAT BUNGA BAWANG MERAH
Boleh mengubati penyakit kusta, dan kebingungan. Caranya ialah dengan mengambil bunganya dan ciumkan berulang kali. Manakala untuk mengubati penyakit sawan pula ialah dengan mengambil bunganya dan berikan kanak-kanak yang terkena sawan itu cium.
KHASIAT BUAH TAMAR
Menambahkan kesihatan hati, ianya mengandungi protein yang banyak dan berkhasiat tinggi.
Jika dimasak dan dicampurkan dengan susu kambing atau susu lembu asli yang segar dapat mengubati penyakit medu (gastrik)
KHASIAT LUMUT LAUT (SARER)
Sekiranya direbus dan dimakan dapat :
Mengubati penyakit anjing gila.
Mengubati penyakit pucat muka.
Mengubati kelemumur dan bisul.
KHASIAT JINTAN HITAM
Ubat bagi segala penyakit.
Menghilangkan selsema, melapangkan pernafasan, menghilangkan penyakit balar, mencairkan kahak, membuka selera makan dan lain-lain lagi.
Jika ditumbuk sehingga hancur dan dicampurkan madu.
KHASIAT MINYAK ZAITUN
Melambatkan rambut dari beruban.
Melicinkan dan melembutkan kulit juga mengeluarkan parasit
Melawaskan perut., Minyaknya yang bergaram jika disapukan ke kulit yang terkena api dapat menghilangkan lecurnya.
KHASIAT BUAH ANGGUR BASAH
Menghilangkan bau mulut yang busuk.
Mencairkan lendir/kahak.
Menghilangkan rasa lenguh dan letih.
Menghilangkan perasaan marah.
Menguningkan warna kulit.
Menguatkan emosi.
Mengubati penyakit batuk.
Menghilangkan rasa pedih/sakit pada buah pinggang dan pundi kencing.
Menguatkan usus dan melembutkan makanan supaya mudah hadam.
Menguatkan hati dan jantung.
KHASIAT BERAS
Masakkannya dengan membubuh susu lembu asli boleh menambah air mani dan menguningkan warna kulit badan.
KHASIAT BAWANG BESAR
Membuka keinginan selera makan.
Menguatkan usus-usus dan membersihkannya.
Memperbanyakkan air mani, mencantikkan warni kulit dan membuang kahak.
Caranya ialah dengan memakan mentah.
Air Bawang Besar jika dicampurkan dengan madu asli dapat menyembukan penyakit keputihan mata, caranya ialah sapukan bahan tersebut ke kelopak mata.
Boleh melawaskan kencing, menyembuhkan penyakit kuning dan melapangkan penyakit sesak dada, sekiranyg dimasak.
LARANGANNYA:
Dilarang Memakan secara mentah berlebihan kerana:
Melemahkan daya penglihatan.
Membawa kepada pelupa
Merosakkan akal.
KHASIAT IKAN SOLOMON DAN MACKEREL
Dapat menghindarkan dari terkena penyakit lemah jantung, juga merawatkan penyakit tersebut.
KHASIAT MEMAKAN TEMBIKAI (TIMUN CINA) DGN TAMAR
Ianya dapat meredakan kepanasan dalam badan dan menghadamkan makanan. Ianya hendaklah dimakan kedua buah tersebut sebelum sarapan.
KHASIAT BUAH BIDARA
Buah Yang pertama kali di makan oleh Nabi Adam a.s
Boleh menguatkan kecerdasan otak.
Melicinkan perjalanan usus.
Menghilangkan penyakit kuning.
Mencantikkan kulit.
Membuka selera makan.
Menghilangkan kahak.
Menghilangkan penyakit lambat hadam.
KHASIAT BUAH TIN
Terhidar dari keracunan.
Melincinkan tekak dan dada.
Mencucikan hati dan jantung.
Membersihkan lendir yang terdapat dalam usus.
Jika dimakan bersama buah pala akan tawar racun.
Menghilangkan penyakit buasir.
Jika dimakan seperti biasa:
Menyembuhkan penyakit bangkak telinga.
Mempercepatkan pertumbuhan gigi.
KHASIAT BUAH DELIMA
Buah Yang Manis Dapat:
Membaikkan usus dan menguatkannya.
Untuk membersihkan bahagian dalam halkum dan untuk mengubati batuk.
Bila dimakan bersama roti, roti tersebut tidak hancur.
Ianya kurang sesuai untuk orang demam.
Buah yang Masam Dapat:
Melawaskan kecing.
Menyucikan perut,mencegah dari muntah.
Menurunkan kepanasan hati, menguatkan anggota badan
Mencegah penyakit bagi hati dan penyakit dudina.
Boleh mengubati penyakit kuning mata putih melalui cara mengambil airnya lalu dicampurkan dengan sedikit madu kemudian dipanaskan sehingga pekat dan disapu pada kening.
Khasiat bijinya:
Tumbuk bijinya sehingga halus dan campurkan sedikit madu, dapat mengubati kebenjolan dan luka yang teruk.
Jika 3 biji ditelan dapat menghidar sakit mata..
KHASIAT POKOK DUKUNG ANAK
Dapat menyembuhkan penyakit karang.
Dapat menyembuhkan penyakit kencing berdarah.
Dapat menyembuhkan penyakit beser/dedas.
Dapat menyembuhkan penyakit kencing manis.
Dapat menghentikan anak-anak kencing malam.
Dapat mengubati demam kuning.
Caranya ialah dengan mengambil pohonya beserta akarnya sekali dan tumbuk sehingga lumat dengan memasukkan sedikit air. Airnya diberi minum kepada pesakit. Itu ialah bagi penyakit 1,2 dan 6
Manakala bagi penyakit 3,4 dan 5 caranya ialah dengan mengambil pohon beserta akarnya lalu dijemur sehingga kering setelah itu direbus dan diminum airnya.
KHASIAT POKOK BELIMBING TANAH
Dapat mengubati penyakit kencing manis.
Dapat mengubati penyakit darah tinggi.
Dapat mengubati penyakit lemah jantung.
Dapat mengubati penyakit buah pinggang.
Caranyaialah dengan kesemua pokok termasuk akar dan buahnya direbus sehingga mendidih dan diberi minum 2 kali sehari.
KHASIAT HALIA
Membantu untuk menghadam makanan.
Melembutkan perut dengan kelembutan yang sederhana.
Mengawal hati supaya tidak sejuk dan basah.
Membantu untuk menguatkan tenaga jimak dengan menambahkan air mani.
Membuang angin yang terdapat dalam usus-usus kecil dan besar.
Membuangkan kahak dan lendir yang melekat di bahagian halkum, jika halia itu dicampur dengan sedikti gula yang diminum dengan air panas.
Menghilangkan bau busuk mulut.
Menghilangkan kadar kesejukkan yang terdapat pada makanan dan buahan atau sayuran bila sudah dimakan atau diminum.
Firman Allah s.w.t,"Dan ahli syurga meminum di syurga satu gelas air yang campurannya dari halia."
KHASIAT RUMPUT JARUM EMAS/ REMPAH PADANG
Ianya dapat mengubati:
Sakit pinggang.
Sakit urat.
Mengecutkan rahim.
Menguatkan tenaga batin.
Mengemas / menyempitkan lubang faraj, khasnya bagi perempuan yang sudah bersalin.
> Melancarkan perjalanan haid.
Caranya ialah:
Ambil 4 atau 5 urat rumput tersebut, kemudian direbuskan bersama air sebanyak 1 kendi (1 ½ liter). Setelah dingin lalu diminum sebanyak 1 gelas. Minumlah 2 gelas sehari.
KHASIAT ISI CEKOR MERAH
Ianya dapat mengubati penyakit:
Kencing manis.
Darah tinggi.
Penyakit-penyakit kulit.
Ambil isi cekor merah sebesar jari manis sepanjang ½ cm lalu dimakan.
KHASIAT DURI KABU
Dapat menyembuhkan segala penyakit kulit.
Menyembuhkan penyakit kudis dan gatal-gatal.
Menyembuhkan bisul dan demam.
Mengubati luka-luka.
Mengubati jerawat batu dan biasa.
Boleh mengubati kayap.
Pecah-pecah kulit dan ketimbir
Benjolan.
Ambil 5 duri atau sekadar yang sesuai kemudian asahkan di atas belakang pasu dengan sedikit air sehingga pekat kemudian sapukan ke tempat yang terlibat.
KHASIAT POKOK KEMUNING CINA
Ianya dapat menyembuhkan penyakit:
Kencing manis.
Lelah dan semput.
Ceret beret.
Sakit kerongkong.
Sakit gigi.
Batuk biasa dan batuk seratus hari.
Rebuslah pokok tersebut bersama akarnya lalu dibuat minum. Bagi sakit gigi ambil getahnya atau asahkan akarnya lalu dibubuhkan ke gigi berkenaan. Untuk batuk pula asahkan akarnya bersama kemenyan lalu dibuat minum.
KHASIAT BUAH KUDU
Dapat menyembuhkan betis kaki yang kering bersisik atau jari kaki yang pecah.
Gosokkan buah kudu yang masak ke tempat tersebut dan biarkan selama 15 minit, kemudian cucikan dengan air hangat.
Dapat menyembuhkan darah tinggi.
Perahkan buah kudu yang masak dan ambil airnya lalu ditapis dan minumlah di pagi hari sebelum memakan sesuatu atau meminum sesuatu, buatlah selama satu minggu berturut-turut. Bila tekanan darah meningkat pula lakukanlah semula amalan itu.
Dapat mengubati penyakit batuk.
Makanlah buah kudu yang sudah masak dengan garam, di dalam jangka masa yang tidak lama, gatal-gatal di tekak, serak dan batuk akan hilang.
No comments:
Post a Comment