Sunday, 8 July 2012

CLIITORIA TERNATEA)








KEMBANG TELANG (CLIITORIA TERNATEA) SEBAGAI PEWARNA ALAMI
Penulis : Admin


www.tanamanobat.org

 Beragam pewarna tersedia di pasaran, beberapa di antaranya berbahaya untuk kcsehatan. Bahan pewarna makanan terbagi dalam dua kelompok yaitu pewarna alami dan pewarna buatan. Pewarna alami diperoleh dari bahan alam (tanaman, hewan), umumnya aman dan tidak menimbulkan efek samping bagi tubuh. Bahan-bahan ini diekstrak dengan mctode fermentasi, direbus atau direndam.

Sri Wahyuni, Peneliti Balai Penelitian Tanaman Obat dan Aromatik mengatakan pewarna alami sifat warnanya tidak stabil, mudah pudar, dan warnanya kurang cerah sehingga untuk proses pewarnaan jumlah bahan yang dibutuhkan relatif banyak. Sedangkan pewarna buatan diperoleh dari proses sintesis kimia dari bahan kimia atau dari bahan yang mengandung pewarna alami melalui ekstraksi kimiawi.

Beberapa pewarna alami yang sering digunakan dan aman antara lain adalah warna merah dari angkak (beras yang ditanami jamur tertentu), kesumba, kulit buah, pencampuran kunyit dan kapur sirih, warna hijau (daun suji, pandan), kuning (kunyit), hitam (telang), dan biru (kembang telang).

Dijelaskan Sri, Kembang Telang (Clitoria ternatea, Linn) merupakan tanaman tahunan merambat, batang bulat, daun berupa daun majemuk dengan jumlah anak daun 3-5 buah. Tanaman mulai berbunga 8-9 minggu setelah tanam dan pembungaan terjadi sepanjang tahun, selama kebutuhan air mencukupi. Bunga berupa bunga tunggal, terbentuk pada ketiak daun, warna mahkota biru keunguan, ungu muda, atau putih dengan bagian tengah berwarna agak lebih pudar.

Bunga telang merupakan sumber pewarna alami indigo (biru) yang diperoleh dari mahkota bunga. Untuk sumber indigo diekstrak dari bunga yang berwarna biru keungu-unguan. Warna indigo dari bunga telang termasuk kedalam golongan anthosianin. Anthosianin dan anthoxantin tergolong pigmen flavanoid, pada umumnya larut dalam air. Anthosian tersusun oleh sebuah aglikon berupa anthosianidin yang teresterifikasi dengan molekul gula, bisa satu atau lebih.

Prosesing

Warna bunga telang tersebut dapat diekstraksi menggunakan pelarut etanol-asetat 10 % dengan perolehan hasil sekitar 7,64%. Sedangkan penggunaan air untuk ekstraksi warna diperoleh hasil 4,75%. Hasil crhomameter (analisis kualitas warna) zat warna indigo kembang telang dengan pengekstrak air cenderung berwarna hijau dan biru, sedangkan dengan pengekstrak ethanol atau ethanol asetat cenderung berwarna merah atau biru. Warna hasil ekstraksi ini aman untuk dikonsumsi.

Oleh karena itu, penggunaan warna dari bunga telang untuk makanan atau minuman terutama untuk keperluan rumah tangga mudah dilakukan yaitu cukup dengan air dan aman untuk kesehatan karena bunaga telang juga mempunyai sifat antioksidan.

Manfaat Lain

Pemanfaatan bunga telang selain sebagai bahan pewarna alami, di antaranya adalah untuk pakan ternak, tanaman obat dan sebagai tanaman hias dan sayuran. Pemanfaatannya sebagai tanaman obat secara tradisional yang biasa digunakan adalah dedaunan untuk obat memar, akar tanaman bersifat purgative, narkotik dan dapat menyebabkan kehilangan ingatan, bahkan pingsan. Polong muda di Filipina biasa dimakan sebagai sayuran.

Penampilan bunganya yang cantik terutama bunga biru-keunguan atau putih dapat dijadikan sebagai tanaman hias. Pemanfaatan bunga telang sebagai cover crop dan pakan ternak banyak dilakukan di Australia dan Brasil.

Khasiat Pisang

Pisang berangan yang diambil dari pokok ini dan diperam secara semulajadi.

Kebaikan dan Khasiat Pisang

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan

Merujuk kepada tinjauan terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protein yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mood dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS

Lupakan pil-pil hospital makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mud anda.

Anemia

Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi

Buah pisang mengandungi kadar potassium yang tinggi dan garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda

Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap.

Penghadaman

Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan

Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung

Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

Demam Pagi

Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk

Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf

Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.

Obesiti dan Tekanan Kerja

Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser

Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu

Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar.

Seasonal Affective Disorder (SAD)

Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita..

Ketagihan Rokok Dan Tembakau

Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

Stress

Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Strok

Mengikut kajian dalam buku The New England Journal of Medicine, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

Penyakit Kulit

Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.

Pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati…

Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!

PS : Kesimpulannya, pisanglah adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika! Satu lagi; ingin kilatkan kasut?? Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering. Menakjubkan!



No comments:

Post a Comment