Wednesday 4 July 2012

STEVIA1


Walit Plus Series – Walit Plus W (Wanita)

Walit Plus W (Wanita)
Walit Plus W merupakan gabungan formular yang dihasilkan khas untuk wanita dengan gabungan bahan bahan terpilih dan juga sejenis ubi ajaib yang dikenali sebagai Peureria Mirifica yang dijumpai oleh DR Garry Gordon MD, dikawasan Utara Thailand yang merupakan kawasan yang paling rendah kadar berlakunya penyakit kenser payudara, Dari pada kajian yang dijalankan mendapati khasiat utama Peuraria Mirifica ialah :
  • Membesarkan saiz payudara
  • Menegangkan Payudara
  • Mencantikan kulit
  • Menyihatkan rambut
  • Membekalkan Hormon Estrogen
  • Mengurangkan kesakitan di bahagian dada
Kandungan Walit Plus W (Wanita)
  • Bird Nest
  • Peureria Mirifica
  • PearlPowder
  • Marin Collagen
  • Impreta Cylindrical Extract
  • Cylindrical Imprata
  • Stevia
  • Honey
  • Distrilled Water
Khasiat Walit Plus W
  • Membesarkan saiz payudara
  • Menegangkan Payudara
  • Mencantikan kulit
  • Menyihatkan rambut
  • Membekalkan Hormon Estrogen
  • Mengurangkan kesakitan di bahagian dada

membantu menegangkan payudara

Juga dapat membantu mengatasi masalah…
Jerawat, resdung, seduan, darah tinggi, kencing manis, parut jerawat, rambut bercabang, rambut gugur, payu dara kendur,
Dan amat berkesan digunakan sebagai….
Ubat Jerawat, ubat resdung, penawar resdung, ubat resdung mujarab, ubat parut jerawat, ubat jerawat berkesan, ubat darah tinggi, penawar darah tinggi, menghilangkan parut, meremajakan kulit, menghilangkan kedutan, menghilangkan parut jerawat, produk menghilangkan parut, menegangkan payudara, produk menegangkan payudara, produk untuk payudara, membesarkan buah dada, cara membesarkan buah dada, cara membesarkan payu dara, cara memperbesar payudara secara tradisional

 

PUERARIA MIRIFICA “White Kwaaw Krau”.

  PUERARIA MIRIFICA untuk Payudara
Apa Itu Pueraria Mirifica
Pueraria Mirifica adalah satu herba yang berasal daripada Thailand, di mana ianya dikenali sebagai “White Kwaaw Krau”. Ianya termasuk dalam keluarga Leguminosa, sub-keluarga Papilionoda (keluarga kacang soya, kacang dan kacang pea). Sekurang-kurangnya 76 sub-spesies Pueraria mirifica telah dikenal pasti secara taksinomikal di seluruh dunia, kebanyakan daripadanya didapati di Asia, Australia, Afrika Utara dan Selatan, Amerika Latin dan Amerika Selatan.
Di Thailand, Ubi ajaib ini tumbuh di hutan pada ketinggian  300 m -800 m dari aras laut dan hanya didapati tumbuh di bahagian utara, barat dan timur laut sahaja, Bahagian tumbuhan ini yang paling berkualiti ialah pada bahagian akar nya yang juga merupakan Ubi pada tumbuhan ini, manakala para perkerja yang bertugas sebagai penuai pula nistilah mendapatkan latuhan khusus daripada jabatan Perhutanan, Kementerian Pertanian , Bangkok Thailand, ini bertujuan bagai mengawal kualiti ubi yang akan dijual kepada pengedar yang berlesen.
Kajian tentang Erkeologi, pengedaran dan juga penanaman Pueraria mirifica telah mula dijalankan oleh Jabatan Biologi Unirversiti Chulalongkong, Bangkok , Thailand sejak tahun 1991 lagi, dan sekarang menjadi tumbuhan kawalan di Thailand

Khasiat Pueraria Mirifica
Pueraria Mirifica mempunyai kesan seperti estrogen yang sangat hebat. Ia telah digunakan berabad lamanya sebagai herba anti-penuaan. Pueraria Mirifica juga terkenal sebagai herba semulajadi untuk pembesaran serta penganjalan payudara.
Phytoestrogen yang terkandung dalam Pueraria Mirifica memberikan kesan positif dalam merawat masalah osteoporosis, merawat simptom-simptom menopause dan mengelakkan pembentukan kanser yang disebabkan ketidakseimbangan hormon Phytoestrogens bukanlah hormon, tetapi ia memberikan manfaat yang sama seperti hormon estrogen, iaitu sumber utama yang menyumbang ke arah pembesaran payudara. Phytoestrogens memaksimumkan pengaliran darah dan peredaran estrogen sekitar tisu-tisu payudara. Hasilnya, payudara anda menjadi bertambah besar dan bertambah anjal dan mantap.
Pueraria Mirifica menyegarkan organ dan tisu-tisu lemak di sekitar kawasan payudara. Ia juga membantu dalam menyokong kolagen yang memberikan bentuk yang cantik dan anjal secara semulajadi. Pueraria Mirifica juga mengandungi ekstrak miroestrol dan deoxymiroestrol yang boleh memberi kesan pembentukan semula pada bentuk payudara yang semakin kendur hasil daripada perubahan hormon dan faktor dimamah usia. Malahan ia juga menjanjikan kecantikan payudara agar semakin montok dan menggiurkan seperti yang diidamkan setiap wanita. Keistimewaan Pueraria Mirifica juga dapat memberi bentuk badan yang sempurna terutama pada bahagian payudara dan pinggul. Hasil penggunaan yang kerap pasti memberi impak kepada saiz payudara yang asal kepada saiz idaman.
Ia juga mengandungi agen anti-kanser yang dapat membantutkan pertumbuhan sel kanser bagi pengidap kanser payudara. Ini membantu kaum wanita bebas daripada kanser payudara yang merupakan penyakit pembunuh utama wanita iaitu dengan mencegah pertumbuhan sel tersebut.
PUERARIA MIRIFICA menegangkan payu dara
Antara Khasiat Pueraria Mirifica :
  • Menambah saiz payudara.
  • Mencerahkan kulit (termasuklah kulit pada bahagian puting payudara).
  • Menjadikan kulit lebih lembut dan lebih ‘muda’
  • Menegangkan payudara dan punggung yang mengendur
  • Menganjalkan kulit yang melendut.
  • Mengatasi masalah sukar tidur
  • Melambatkan proses penuaan.
  • Melangsingkan badan dengan peningkatan jisim badan tanpa lemak.
  • Merawat masalah-masalah yang berkaitan dengan rahim.
  • Menghalang jangkitan pada vagina dan pundi kencing (bladder)
  • Mengetatkan vagina.
  • Mencegah dan mengurangkan penyakit migrain.
  • Membantu menggelapkan rambut beruban dan menggalakan pertumbuhan rambut
  • Menambah tenaga dan kecergasan

Apakah itu Sarang Burung?
 
  • Sarang Burung yang dinyatakan ini adalah sarang burung walet ( laying-layang ) yang membuat  sarangnya dengan menggunakan air liurnya sendiri.
Dihasilkan oleh 2 spesis walet, iaitu
  • White-nest Swiftlet (Aerodramus fuciphagus)
  • Black-nest Swiftlet (Aerodramus maximus)
Perbezaan di antara Sarang Burung berwarna putih, hitam dan juga merah ?
  • Sarang burung yang berwarna putih dihasilkan oleh spesis burung walet yang dipanggil “Aerodramus Fuciphaga”. Sarang yang berwarna putih adalah lebih berkualiti.
  • Sarang burung yang berwarna hitam dihasilkan oleh spesis burung walet yang dipanggil ” Aerodramus maxima” .Harga bagi sarang yang berwarna hitam adalah lebih murah berbanding sarang yang berwarna putih.
  • Sarang yang berwarna merah dihasilkan oleh kedua-dua jenis burung walet. Warna ini terhasil apabila berlaku tindak balas kimia di antara air liur burung itu dengan sejenis batu yang terdapat di sesetengah gua.
Terdiri daripada 3 jenis sarang burung:
  • Sarang Burung Berdarah ( Merah )
  • Sarang Burung Sutera Keemasan ( Kuning )
  • Sarang Burung Maharaja Putih ( Putih )
Perbezaan di antara Sarang Burung liar (gua) dan secara ternak (rumah burung)
  • Sarang Burung Liar – Kurang berkualiti kerana sarangnya mengadungi bulu burung serta kotoran semulajadi.
  • Sarang Burung Ternakan – Lebih berkualiti kerana sarangnya lebih licin serta bersih.
Apakah yang anda tahu tentang sarang burung?
  • Mengandungi 60% protein (protein larut air & protein aktif).
  • Tterdiri daripada 18 jenis asid amino penting, vitamin, serat, karbohidrat, kalsium, zat besi, kalium,fosforus & magnesium.
  • Bahan yang paling penting ialah faktor perangsang mitogen-MSF dan faktor pertumbuhan epidermis-EGF yang dikenali sebagai “Gen Kecantikan”.
Kepentingan Sarang Burung Dalam Masyarakat Cina
  • Sarang burung berada di tahap kedua selain Ginseng.
  • Pemangkin pertumbuhan sel dan kulit.
  • Penggunaan janka panjang – Mencantikan permukaan kulit, menberi tenaga dan mengukuhkn ketahanan kepada golongan tua terhadap penyakit.
  • Kitab Compendium of Materia Medica – Kesihatan paru-paru, buah pinggang, perut dan ginjal.
Kandungan Kimia Sarang Burung 
( Sumber daripada Dr. Lim Chan Koon (2002), Swiftlets of Borneo )
  • 9% moisture
  • 20% inorganic ash
  • 32.3% protein (Glycoprotein & 17 types amino acids)
  • 38.7% carbohydrate (sialic acid, hexosamines, hexoses, deoxyexose).
Kebaikan Sarang Burung
  1. Kajian perubatan Cina di Beijing – Merupakan agen pemutihan kulit dan kesihatan mata.Bagi penghidap asma – merupakan agen terbaik memulihkan sistem pernafasan dan memperkuatkan paru-paru.
  2. Hasil daripada penyelidikan yang dilakukan sarang burung bermanfaat sebagai:
  • Zat kolagen yang melancarkan pembuluh darah, meningkatkan nafsu makan serta memperbaiki saluran pencernaan.
  • Dpat mengurangkan kahak dan menyembuhkan batuk. Ini juga merupakan nutrisi bagi paru-paru dan menguatkan saluran pernafasan.
  • Pengambilan semasa kehamilan dapat mengurangi rasa sakit pada punggung, memperkuat paru-paru bayi yang dikandung. Juga dapat mempercepatkan proses penyembuhan setelah melahirkan anak.
  • Untuk wanita, pemakanan secara teratur dapat meningkatkan daya metabolisme, memperbaiki kulit serta melambatkan proses penuaan.
  • Untuk golongan tua, pemakanan secara teratur dapat menguatkan urat dan tulang, serta meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit.
  • Untuk kanak-kanak, dapat memperkuatkan daya serap nutrisi yang ada pada setiap makanan dan memperkuatkan paru-paru. Menggalakkan perkembangan otak serta menguatkan daya ingatan.
  • Merupakan makanan yang amat baik kepada para perokok, serta dapat mengurangkan kesan yang ditimbulkan daripada nikotin untuk mencegah serangan barah ( cancer )
  • Mampu menyelesaikan masaalah Jerawat, resdung, seduan, darah tinngi, kencing manis, parut jerawat, rambut bercabang, rambut gugur, payu dara kendur
Khasiat Akar Lalang
• Nama sainifik – Imperata Cylindrica.
• Sejenis tumbuhan yang tumbuh meliar di kawasasan tanah terbiar, di tepi parit dan di kebun.
• Menurut kajian – Akarnya digunakan untuk :
  • Mengubati bengkak pada bahagian bawah usus yang menyebabkan pendarahan dan kesakitan semasa membuang air besar.
  • Meredakan rasa tidak selera perut aibat terlalu penuh atau angin tidak keluar
  • Meredakan batuk dengan dicampurkan bahan-bahan lain seperti madu dan daun pudina.
• Menurut kajian – Batang lalang digunakan untuk :
  • tonik dan sebagai bahan pemulih untuk penyakit-penyakit dalaman serta meningkatkanaliran air kencing dan mengatasi masalah jangkitan saluran kencing.
  • Menurut kajian dilakukan oleh ahli sains – lalang boleh digunakan untuk mengatasi masala tekanan darah tinggi, mencegah pembengkakan otot, mengurangkan demam serta dijadikan ebagai anti-virus dan anti-kulat.
  • Lalang juga digunakan untuk mengubati sakit lelah, sakit kuning, hidung berdarah, busung dan sendi.
Kepentingan Kologen Pada tubuh
  • Ramai wanita merasa bimbang melihat kedut kedut halus yang muncul pada sekitar wajah pabila usia mula meningkat, biarpun berlaku secara semula jadi, ia tetap merisaukan kerana kedutan yang banyak mampu menjejaskan keyakinan diri seseorang.
  • Pertumbuhan sel baru agak perlahan, lapisan dalam kulit (dermis) kian menipis menjadikan proses pembaikian kulit jadi perlahan.Selain perubahan hormon dalam tubuh, pelbagai faktor luaran seperti pencemaran dan sebagainya turut menjejaskan pengeluaran kologen. Apabila ia berkurangan, keanjalan kulit pun mula hilang.
  • Selain masaalah kulit kekurangan kologen juga turut menjejaskan kesihatan rambut (rambut gugur) kuku jadi rapuh, dan tahap metabolisma menurun
Fungsi Kolagen :
  1. Kolagen adalah komponen protein utama di dalam tubuh. Kewujudannya merangkumi 70% pada lapisan kulit, tulang, kartilaj (sendi), saluran darah, tendonas dan gigi.
  2. Terdapat beberapa jenis kolagen seperti :
  • kolagen 1 – Kulit dan tendon tulang kornea (mata).
  • Kologen 2 – Tulang rawan dantulang belakang.
  • Kalogen 3 – Kulit fetal dan jantung.
  • Kalogen 4 – Membrane dasar.

SERBUK MUTIARA
Serbuk mutiara memelihara kulit supaya bersih dan licin menjadikan kulit lebih halus dan berseri-seri.
Serbuk mutiara dipercayai memberi kesan yang menakjubkan ke atas kulit. Tabib Di Raja Di Istana
Maharaja China telah penemuan menakjubkan ini apabila mereka menggunakan serbuk mutiara pada
Maharani dan para penghuni Istana 4000 tahun yang lepas.
Rahsia kecantikan serbuk mutiara telah diturunkan daripada generasi ke generasi dan
digunakan secara meluas dalam masyarakat cina.
Hanya serbuk mutiara mempunyai kombinasi semulajadi yang unik dan mempunyai mineral,
apabila digunakan, ia menjadikan kulit licin, lembut dan
Serbuk mutiara menghalng pigmentasi dengan melanbatkan perkembangan melanin yang
mengawal warna pigmentasi kulit. Serbuk mutiara memelihara kulit supaya bersih dan licin menjadikan kulit lebih halus dan berseri-seri.
Serbuk mutiara menapis sinaran matahari dan pakar China menyatakan bahawa mutiara boleh
menbaiki kerosakan akibat sinaran matahari.
Serbuk mutiara mengandungi 20-22 asid amino dan galian. Serbuk mutiara mengandungi
pelembab semulajadi, protein yang membaiki sel kulit, vitamin B dan polysaccharides yang menguatkan
atot dan metabolism.
Fungsi
  • Serbuk mutiara digunakan berabad-abad lamanya untuk kecantikan kulit, kelihatan muda sperti remaja, licin dan melawan kedutan pada kulit.
  • Mengandungi kalsium karbonat yang menguatkan tulang, otot dan tulang.
  • Mengurangkan kecacatan kulit dan membina semula kesihatan.

KHASIAT MADU 
 
  
Khasiat : 
  1. Baik untuk mengubati radang mulut.
  2. Membantu mengeluarkan kahak ,hingus dan batuk
  3. Bertindak sebagai stimulan bagi pencernaan dan memperbaiki nafsu makan.
  4. Dapat memperbaiki susunan darah,jumlah erytrosit meningkat dan kandungan hemoglobin.
  5. Melambatkan proses penuaan. 

STEVIA  
pokok stevia  
Ciri paling unik mengenai Stevia ialah ia merupakan pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori. Di percayai secara tradisional, stevia mengandungi sifar kalori, lemak, kolestrol, gula dan karbohidrat. Ekstrak stevia dikatakan 300 kali lebih manis dari gula biasa. Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap Stevia.  
Antara ciri-ciri stevia ialah:  
  • Menurunkan kadar gula dalam darah
  • Melawaskan kencing
  • Menurunkan tekanan darah
  • Membunuh bakteria
  • Membunuh kulat
  • Membunuh virus
  • Mengurangkan keradangan
  • Membantu menurunkan berat badan

Jika anda ingin kan produk yang mampu… Membesarkan saiz payudara, Menegangkan Payudara, Mencantikan kulit, Menyihatkan rambut, Membekalkan Hormon Estrogen, Mengurangkan kesakitan di bahagian dada
Juga dapat membantu mengatasi masalah…
Jerawat, resdung, seduan, darah tinggi, kencing manis, parut jerawat, rambut bercabang, rambut gugur, payu dara kendur
Dan amat berkesan digunakan sebagai….
Ubat Jerawat, ubat resdung, penawar resdung, ubat resdung mujarab, ubat parut jerawat, ubat jerawat berkesan, ubat darah tinggi, penawar darah tinggi, menghilangkan parut, meremajakan kulit, menghilangkan kedutan, menghilangkan parut jerawat, produk menghilangkan parut, menegangkan payudara, produk menegangkan payudara, produk untuk payudara, membesarkan buah dada, cara membesarkan buah dada, cara membesarkan payu dara, cara memperbesar payudara secara tradisional.






Tip-tip untuk semua

Stevia telah digunakan sebagai pemanis semulajadi oleh masyarakat di Brazil dan Paraguay sejak beratus-ratus tahun dahulu lagi. Ia mula digunakan oleh kaum Red Indian Guarani di Paraguay sejak 1500 tahun yang silam. Ia digunakan terutamanya untuk memaniskan teh herba mereka. Selain daripada itu ia juga digunakan untuk memaniskan makanan mereka. Mereka juga menggunakan Stevia sebagai penawar terutamanya untuk menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar. Bahan aktif yang bertanggungjawab ke atas rasa manis pada daun stevia dikenali sebagai steviol glycosides yang mengandungi stevioside dan rebaudioside. Bahan aktif ini stabil pada suhu tinggi, nilai pH yang stabil dan tidak merangsang tindak balas glycemic, menjadikan ia semakin digemari orang ramai terutamanya untuk yang ingin menghadkan pengambilan karbohidrat dan mengelakkan diabetes. Selain itu, stevia juga didapati boleh merawat tekanan darah tinggi, mengurangkan tahap asid urik dan obesiti.

Kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah sehinggalah dibawa ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula dilakukan pada awal kurun ke 19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan teh herba yang kelat.

Ciri paling unik mengenai Stevia ialah ia merupakan pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori. Di percayai secara tradisional, stevia mengandungi sifar kalori, lemak, kolestrol, gula dan karbohidrat. Ekstrak stevia dikatakan 300 kali lebih manis dari gula biasa. Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap Stevia. Kajian terhadap kandungan toksidnya, mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu Steviosid tidak toksid. Ia juga didapati tidak menyebabkan mutasi sel, ia juga tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan. Walaubagaimanapun terdapat konflik terhadap kajian kesuburan yang dikaitkan dengan Stevia. Satu kajian mendapati ia tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan, manakala satu kajian lain mendapati air yang diekstrak daripada daun stevia didapati menurunkan paras testostron dan bilangan sperma bila diuji pada tikus jantan.

Kajian saintis Brazil pada tahun 1991 mendapati Steviosid berkeupayaan untuk menurunkan tekanan darah pada tikus. Daripada penemuan ini, satu lagi ujian dilakukan pada tahun 2000. Kali ini subjeknya merupakan 106 orang berbangsa Cina (lelaki dan perempuan) yang mengalami penyakit darah tinggi. 60 subjek diberikan kapsul yang mengandungi 250mg steviosid 3 kali sehari. Pemeriksaan terhadap subjek dilakukan sebulan sekali selama satu tahun. Selepas 3 bulan , tekanan darah sistolik dan diastolik telah menurun dengan ketara dan kesannya berkekalan sepanjang tahun. Hasil dari kajian ini saintis merumuskan steviosid yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan sebagai bahan altenatif atau suplemen untuk pesakit darah tinggi. Satu kumpulan saintis lagi melakukan ujian terhadap kesan hipoglisemik glikosid yang terdapat dalam stevia. Mereka juga mengkaji kesan terhadap pengeluaran glukos terhadap glikosid, steviol, isosteviol dan glukosilsteviol. steviol didapati tidak menghasilkan glukos.

Pada tahun 2000 juga, para pengkaji di Denmark telah menjalankan satu kajian yang menunjukkan tindakan hipoglisemik in vitro yang dilakukan oleh steviosid dan steviol adalah hasil daripada keupayaan kedua-duanya menghasilkan insulin melalui tindakan terus terhadap sel-sel beta. Mereka merumuskan hasil kajian mendapati sebatian ini mungkin mempunyai potensi untuk menjadi agen anti-hipeglisemik dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2.

*Pokok ni ada jual kat Taman Warisan di Putrajaya..

-------------------------------------------
Keseluruhannya Stevia adalah herbal asli. Kajian saintifik telah mendapati Stevia adalah non-toksid. Dengan tidak mempunyai kalori dan karbohidrat ianya sangat sesuai untuk diguna oleh mereka yang mempunyai masalah kandungan gula tinggi dalam darah.

Ekstrak dihasilkan dengan beberapa cara yang kesemuanya di paten. Kebanyakan penghasilan ekstrak secara komersial mengguna kaedah Water extraction, decoloration, purification dan kaedah electrolytic. Terkini STEVICO Nano Steam Technology.

APA DIA STEVIA ?
Stevia bukan saja indah pada nama tetapi unik kerana khasiat dihasilkan daunnya boleh menggantikan gula.
Stevia adalah dari famili Chrysanthemum dan tumbuh secara liar di Paraguay dan Brazil.
Kandungan glycosides di dalam daunnya dan termasuk sehingga 10% Stevioside menjadikan ianya sangat manis.

BERAPA BANYAK JUMLAH STEVIA DIGUNA DI SELURUH DUNIA ?
Dianggarkan permintaan Stevia pada masa kini ialah melebihi 2000 ton setahun.
Jepun telah menggunakan Stevia sebagai pemanis untuk minuman dan makanan melebihi 60% kadar penggunaan gula Stevia.
Penggunaannya telah bertambah dengan Australia, New Zealand, Canada, China, Korea dan
Negara-negara Pacific telah beralih penggunaan dari pemanis gula tebu dan beet kepada Stevia.

APAKAH SIKAP FDA TERHADAP PENGGUNAAN STEVIA ?

FDA tidak mengiktiraf penggunaan Stevia, dan ianya boleh di guna sebagai bahan ubatan.
Tetapi pada 17.12.2008, FDA telah menerima Stevia sebagai ' Generally Recognized as Safe ' (GRAS) dan boleh digunakan sebagai makanan tambahan. Mulai dari tarikh ini berlumba-lumbalah pembuat minuman gergasi dunia seperti Coca-Cola, PepsiCola, Cargill dan pembuat makanan Nestle menggunakan Stevia sebagai pemanis untuk makanan dan minuman.

ADAKAH STEVIA SELAMAT DIGUNAKAN ?

Keseluruhanya Stevia adalah herbal asli dan telah digunakan oleh kaum Gurani di Paraguay lebih dari 1500 tahun dahulu. Kajian saintifik telah mendapati Stevia adalah non-toksid. Dengan tidak mempunyai kalori dan karbohidrat ianya sangat sesuai untuk di guna oleh mereka yang mempunyai masalah kandungan gula tinggi dalam darah.

BERAPA KALI MANIS STEVIA BERBANDING GULA BIASA ?
Daun Stevia mempunyai kemanisan 15 hingga 20 kali manis daripada gula.
Ekstrak Stevia yang dipanggil Steviosides (85-95%) didapati 200-300 kali manis dari gula biasa.Walaubagaimanapun, Stevia ada sedikit rasa pahit.

BOLEHKAH STEVIA MENGGANTIKAN PEMANIS TIRUAN ?

Tentu sekali boleh. Dijangka di dalam masa yang singkat ini Stevia akan digunakan melebihi 20% penggunaan pemanis untuk membuat minuman dan makanan. Lagi pun ianya 40% lebih murah berbanding dengan penggunaan gula biasa.

BOLEHKAH PESAKIT DIABETES MENGGUNA STEVIA ?

Tentu sekali boleh. Ianya boleh diguna kerana ia tidak menambah kandungan gula dalam darah.

BAGAIMANAKAH EKSTRAK DIHASILKAN ?

Ekstrak dihasilkan dengan beberapa cara yang kesemuanya di paten. Kebanyakan penghasilan ekstrak secara komersial mengguna kaedah water extraction, decoloration, purification dan kaedah electrolytic..tumbuk minum gitu pun boleh *

BERAPA KOS STEVIA BERBANDING GULA BIASA ?
Sebagai perbandingan, kalau mengguna gula biasa, kosnya USD 12.00 berbanding dengan Stevia yang kosnya hanya ialah USD 0.40, iaitu 15 kg gula biasa sama manisnya dengan 1 kg Stevia ekstrak.

APAKAH PEMBUNGKUSAN STEVIA UNTUK DI PASAR ?
Ekstrak Stevia di pasarkan secara cecair, capsule, tablet atau secara powder.
Daun yang dihancurkan kepingan kecil boleh dibungkus menjadi teh uncang.

BOLEHKAH RASA PAHIT STEVIA DIHAPUSKAN ?

Professor dari Chemical Engineering Pilot Plant ( CEPP )Universiti Teknologi Malaysia,
telah menemui kaedah prosesan yang boleh menghilangkan rasa pahit. Ini bermakna tiada perbezaan rasa pemanis Stevia dengan gula biasa.

ADAKAH STEVIA MENGANDUNGI VITAMIN DAN MINERAL ?
Stevia didapati mengandungi hampir seratus peratus phytonutrients dan minyak mudah meruap ( volatile oil ), termasuk Rutin dan B-Sitosterol.

Bahan aktif yang bertanggungjawabke atas rasa manis pada daun stevia dikenali sebagai STEVIOL GLYCOSIDES yang mengandungi STEVIOSIDE dan REBAUDIOSIDE
-----------------------------------
Antara ciri-ciri stvia ialah;
1. Pemanis semulajadi
2. Menurunkan kadar gula dalam darah
3. Melawaskan kencing
4. Menurunkan tekanan darah
5. Membunuh bacteria
6. Membunuh kulat
7. Membunuh virus
8. Mengurangkan keradangan
9. Alat bantu untuk menurunkan berat badan

Cara penanaman
• Tanah mesti tanah gembur bercampur pasir dan tidak ditenggelami air.pH tanah pula 5.0 - 8.8 dan suhu ialah 16 - 29 C. Baja yang digunakan mestilah jenis organik.

• Sebaik-baik tanah hendaklah dibuat batas dan ditutup dengan plastik pertanian.Tujuan ialah untuk menghalang pasir dari mencemari daun dan ranting pokok.Juga hamparan plastik dapat menghalang rumput tumbuh sekeliling pokok.

• Stevia ditanam menggunakan potongan dahan atau pokok. Sesetengah mengguna biji benih tetapi kaedah ini tidak menjamin kemanisan yang konsisten..

• Stevia memerlukan cahaya matahari dan air yang mencukupi. Serta perlu disiram 2 kali sehari dalam cuaca panas. Pokok ini akan cepat kering dan mati jika kekurangan air.

• Hasil adalah daun dan ranting pokok. Pokok Stevia mula boleh di tuai selepas 3-4 bulan penanaman. Selepas itu setiap bulan daun stevia berserta dahan boleh di tuai.

• Hayat komersial Stevia ialah 3 tahun. Tetapi di India pokok Stevia dibiar hidup sehingga 6 tahun. Pokok tua tidak menjamin kemanisan dapat dikekalkan.







Read more: http://dnobiz.com/persadabiz/produk/walit-plus-series-walit-plus-w-wanita/#ixzz1zcFR6Jsz

No comments:

Post a Comment