Wednesday 8 August 2012

bungaraya 4u



Pati Bunga Raya Mampu Kurangkan Kolestrol

Tahukan anda bunga raya didapati mempunyai khasiat yang sangat baik untuk kesihatan. Menurut satu penyelidikan dari Perbadanan penyiaran Britain ( BBC ), pati bunga raya dapat mengurangkan kolestrol dalam tubuh badan manusia.

Sepasukan penyelidik dari Universiti Perubatan Chung San di Taiwan juga mengatakan bunga raya mengandungi antioksida yang mampu mengawal tahap kolestrol dan penyelidik-penyelidik tersebut juga berminat untuk meneruskan kajian untuk memberi kesejahteraan hidup manusia.

Nama Tempatan : Bunga Raya.

Nama Lain : Kembang Sepatu, Mawar Cina.

Nama Saintifik : Hibiscus Rosa Sinensis.

Famili : Malvaceae.

Kegunaan/Khasiat :
-Air rebusan bunganya diminum untuk mengurangkan batuk yang berkahak, melancarkan saluran kencing dan perjalanan haid yang tidak teratur.

-Air rebusan akarnya diminum untuk mengubati deman panas.

-Air rebusan akarnya dibuat mandian untuk mengurangkan suhu badan.

-Air rebusan daunnya diminum untuk mengubati batuk.

-Daunnya ditumbuk dan lendirnya disapukan di kepala dapat melebatkan dan menghitamkan rambut atau dilumurkan dibadan untuk mengubati demam.
-Daunnya dihancurkan dan ditampal pada tempat sakit bagi merawat radang kulit yang bernanah, radang payudara dan radang kelenjar.

Bunga Raya - Penyeri Laman Pelbagai Kegunaan


Bunga raya sangat sesuai untuk dijadikan tanaman hiasan halaman. Meskipun kecenderungan menanamnya kelihatan lebih terdorong dek kecantikan bunga yang pelbagai, namun identitinya sebagai bunga kebangsaan masih menjadi sandaran yang popular. Bunga raya memerlukan pancaran matahari yang penuh untuk tumbuh dengan baik. Tanah peroi bersaliran baik dan mengandungi bahan organik sangat sesuai untuk pertumbuhan bunga ini. Ia sesuai digunakan sebagai tanaman pagaran (hedges) atau ditanam berbaris atau sebatang sahaja sebagai pokok individu untuk dijadikan sebagai titik tumpu ataufocal point. Silara atau rimbunan pokok ini adakalanya dibiarkan lepas bebas dan adakalanya juga dikawal saiznya dan dibentuk bulat bergantung kepada keperluan dan kesesuaian peragaannya. Tumbuhan ini boleh ditanam bersendirian atau diserasikan dengan tanaman-tanaman yang lain.
Sebahagian penggemar bunga raya turut menjadikannya sebagai tema taman mereka. Taman-taman sebegini selalunya akan didominasi dengan pelbagai jenis tanaman bunga raya yang menarik. Warna dan corak bunga raya yang pelbagai ini sering menjadi daya tarikan taman terutamanya kepada para tetamu yang datang berkunjung. Dalam suasana tertentu bunga raya yang unik adakalanya merupakan pemangkin hubungan sosial kejiranan yang istimewa. Pemberian keratan bunga raya merupakan ingatan berpanjangan apabila ianya berjaya tumbuh dan menjadi pohonan pokok yang baharu.
Tanaman bunga raya bukan sahaja sesuai untuk digunakan di dalam taman yang bertemakan bunga-bungaan, taman-taman melayu ataupun taman tropika. Ia juga sesuai untuk diserlahkan sebagai tanaman herba. Keistimewaan tanaman bunga raya sebagai tanaman yang mempunyai khasiat perubatan sememangnya tidak dapat dinafikan. Bunga raya mempunyai pelbagai khasiat samada untuk kesihatan mahupun kecantikan. Antara spesies yang sering digunakan ialah bunga raya putih.
Bungaraya dikatakan boleh merangsang pertumbuhan rambut. Amalan mandi atau membasuh rambut dengan air yang diramas dengan daun bunga raya dikatakan dapat mengurangkan kelemumur dan meredakan uban. Minyak semulajadi di dalam bunga ini amat berguna sebagai pelicin dan pencantik rambut. Bagi tujuan menghitamkan dan melebatkan bulu kening, kaedah menyapu abu bunga dan daun bunga raya yang dibakar ke bahagian kening dikatakan berkesan. Sementara itu, mengikut petua diraja pula, memakan putik kuntum bunga raya yang belum kembang setiap pagi sebelum sarapan dikatakan mujarab untuk awet muda.
Bunga raya dikatakan mempunyai khasiat yang mujarab untuk menghilangkan batuk. Kandungan hebiscetin yang terdapat di dalam bunga ini merupakan bahan yang amat berkesan untuk meredakan batuk dan menghilangkan kahak. Tumbuhan ini turut mengandungi lendir atau mucin yang memberikan rasa sejuk pada kerongkong dan rongga paru-paru.
Mereka yang mengalami demam panas , boleh menggunakan daun bunga raya putih bagi mengurangkan demam panas yang dialami. Daun bungaraya putih perlu direndam dan diramas sehingga mengeluarkan lendir di dalam bekas air yang mana sisa ramasan daun ini yang terdiri daripada cebisan daun kemudiannya dipupuk pada dahi pesakit bagi meredakan demam.
Bunga raya yang direbus dengan air yang mendidih boleh dijadikan losyen untuk mencuci mata yang bengkak atau mengalami radang. Air yang direbus juga boleh diminum untuk merawat asma , batuk, bengkak kelenjar parotid, bronchitis, selsema, mengeluarkan kahak dan hingus serta merangsang haid. Kudup bunga raya yang telah dihancurkan dicampur dengan garam dan ditampal pada bisul (selalunya bisul akan masak dan pecah). Air rebusan kudup bunga raya boleh diminum dan mampu menambahkan air mani dan merawat bengkak salur kencing. Daun muda dan pucuknya disapu pada perut ibu yang akan bersalin untuk memudahkan melahirkan anak dan proses mengeluarkan uri.
Terdapat pelbagai lagi kegunaan bunga raya yang boleh dieksploitasikan secara komersil bagi tujuan rawatan dan pencegahan penyakit. Industri kosmetik turut menggunakan keistimewaan bunga raya sebagai sebahagian daripada bahan ramuan kecantikan mereka. Tanaman ini yang mendapat jolokan nama Kembang Sepatu di negara Indonesia turut popular sebagai tanaman yang boleh mengilatkan kasut dengan menggunakan bunganya.

Bunga raya dan khasiat yang tersembunyi..


Khasiat bunga raya masalah gugur rambut 
Cari daun bunga raya yang hijau beberapa helai dan dibersihkan lalu dimasukkan ke dalam 
baldi berisi air dan ramaslah daun itu sehingga keluar air hijau.Kemudian basuh rambut anda 
menggunakan air bunga raya tersebut.Biarkan selama beberapa minit (5 minit) dan baru boleh 
dibilas.
Bunga raya atau nama saintifiknya adalah botaninya hibiscus rosa sinensis, tergolong dlm keluarga Malvaceae merupakan herba astringen dan menyediakan vitamin c.
-mengandungi musilaj polisakarid & pectin serta asid organic, glikosid sianidin ( bahan antiestrogen), dan mengandungi sejenis lendir atau mucin yg memberikan rasa sejuk pd kerongkong dan rongga paru-paru.
Dipetik dari suatu artikel, penyelidik ada menyatakan bahawa ekstrak dari bunga raya mempunyai faedah kesihatan yang serupa seperti meminum teh . Bunganya mengandungi antioksidan yang membantu mengawal tahap kolesterol dalam badan. Kajian terhadap haiwan menunjukkan ekstrak bunga raya boleh mengurangkan kolesterol pada haiwan, dan ia juga boleh membantu manusia.
KHASIAT BUNGA RAYA-Petua: 
bunga raya dan daunnya yg ditumbuk lumat: 
-ditampal pd kulit untk merawat bisul, barah, gatal kulit, demam panas,beguk, luka, bengkak dan penyakit kulit.
-daun bunga raya mampu melebatkan rambut dan bulu kening.
bunga raya direbus dgan air mendidih : 
-boleh dijadikan losyen untuk mencuci mata yg bengkak @ radang.
-boleh diminum untuk rawat asma, batuk, bengkak kelenjar parotid, bronchitis, selsema, mengeluarkan kahak dan hingus, dan merangsang haid.
kudup bunga raya yang telah dihancurkan dicampur dengan garam:
-ditampal pd masalah bisul
air rebusan kudup bunga:
-boleh diminum dan mampu menambahkan banyak air mani dan merawat bengkak salur kencing.
Daun muda dan pucuknya:
-disapu pada peru ibu yang akan bersalin untuk memudahkan melahirkan anak dan proses mengeluarkan uri.
daun bunga raya direbus dlm air mendidih:
-boleh dijadikan losyen utuk rawat demam dan sakit kepala.
akar bunga raya putih ditumbuk lumat dan direbus.
-boleh diminum untuk merawat jangkitan yang terjadi dr hubungan seksual, melawaskan pembuangan air kecil dan boleh dijadikan penawar racun.
-air rebusan akar diminum untuk rawat jangkitan pada serviks, penyakit keputihan, tidak tentu haid, disapu pd kelenjar tengkuk yang bengkak dan boleh mencuci mata yang merah dan bengkak.
bunga raya nerah dicampur dungan jus limau nipis
-akan menghasilkan pewarna merah yang boleh dijadikan pewarna yg digunakan pada biskut, kek, makanan lain2.

Pola hidup modern tidak selamanya menguntungkan. Dalam tiga dekade terakhir ini ditemukan berbagai jenis penyakit baru. Keadaan demikian menantang farmakolog mencari berbagai jenis obat-obatan dan vaksin untuk mengatasinya. Namun, hanya sebagian kecil yang dapat menikmati keberhasilan karena biaya yang dikeluarkan untuk penelitian sangat besar. Akibatnya, hasil penemuan tersebut dijual dengan harga cukup mahal pula.

Data WHO (badan kesehatan dunia), penduduk Indonesia, terutama kaum wanitanya, kekurangan haemoglobin (butir darah merah) yang mengakibatkan anemia. Untuk mengobati anemia, tubuh perlu asupan zat besi.

Bunga hibiscus mengandung zat besi, vitamin A dan C, kalsium, serta serat. Kalsium tinggi sangat membantu pertumbuhan serta kekuatan tulang dan gigi. Vitamin A dan C serta kalsium berguna untuk kesehatan mata, kulit, dan tulang, sedangkan serat sangat diperlukan untuk memperbaiki sistem pencernaan.
 

Hibiscus, Bikin Cantik dan BugarDi Sudan dan Malaysia, hibiscus diolah menjadi teh celup, selai, dan sirop. Bunga itu kaya vitamin dan mineral yang sangat baik untuk kesehatan. Sayang, tak banyak yang tahu bagaimana mengolahnya menjadi makanan suplemen.Pola hidup modern tidak selamanya menguntungkan. Dalam tiga dekade terakhir ini ditemukan berbagai jenis penyakit baru. Keadaan demikian menantang farmakolog mencari berbagai jenis obat-obatan dan vaksin untuk mengatasinya. Namun, hanya sebagian kecil yang dapat menikmati keberhasilan karena biaya yang dikeluarkan untuk penelitian sangat besar. Akibatnya, hasil penemuan tersebut dijual dengan harga cukup mahal pula.Data WHO (badan kesehatan dunia), penduduk Indonesia, terutama kaum wanitanya, kekurangan haemoglobin (butir darah merah) yang mengakibatkan anemia. Untuk mengobati anemia, tubuh perlu asupan zat besi.
Bunga hibiscus mengandung zat besi, vitamin A dan C, kalsium, serta serat. Kalsium tinggi sangat membantu pertumbuhan serta kekuatan tulang dan gigi. Vitamin A dan C serta kalsium berguna untuk kesehatan mata, kulit, dan tulang, sedangkan serat sangat diperlukan untuk memperbaiki sistem pencernaan.
Mirip FantaBunga hibiscus mampu menjaga dan memperbaiki metabolisme tubuh, baik pada balita, remaja, dewasa, maupun manula. Dari sekian banyak varietas bunga hibiscus yang tumbuh di Indonesia, baru dua varietas yang sudah diketahui manfaatnya untuk dijadikan minuman, yakni Syriacus (Rose of Sharon) dan Trionum (Flower of an Hour).Kedua varietas bunga tersebut tumbuh subur dengan berbagai nama sebutan. Di Jawa Barat, trionum dikenal sebagai kembang anggrem, tumbuh di dataran rendah hingga dataran tinggi. Di Medan disebut bunga merah. Kelopak bunga yang berwarna merah mempunyai rasa asam dan sedikit manis lagi segar seperti rasa jambu air.Menurut Iwan R. Hudaya, konsultan dan pembudi daya hibiscus di Pasar Minggu, Jakarta Selatan, bunga ini cukup lama dijadikan bahan sirop (minuman). Dengan sedikit campuran esen stroberi atau apel, rasa sirop atau selai yang dihasilkan bunga ini sulit dibedakan dengan soft drink merek Fanta atau Ribena, yang diolah dari buah cranberry.Di Hawaii, Amerika Serikat, bunga hibiscus dijadikan aksen hiasan yang sangat eksotis. Biasa menghias rambut hitam panjang penari hula-hula, sehingga menjadi ikon negara tersebut. “Seandainya manfaat lain bunga hibiscus disosialisasikan kepada masyarakat, bukan saja kesehatan yang diperoleh, secara ekonomis juga sangat menguntungkan. Halaman rumah dan lahan kosong yang telantar dapat ditanami bunga yang secara ekonomis dapat menghasilkan peluang usaha dan lapangan kerja ini,” tuturnya.
Mengenal Anggrem
Di Indonesia, hibiscus terdiri dari berbagai varietas yang tumbuh di dataran rendah dan tinggi, 1-1.000 m di atas permukaan laut. Balai Penelitian Tanaman Rempah dan Obat (Balitro), Bogor, mengoleksi dua varietas yang mempunyai kesamaan rasa, kandungan vitamin dan mineral, serta manfaat dengan hibiscus Sabdariffa, yaitu Syriacus dan Trionum. Sabdariffa merupakan bahan pembuat minuman atau suplemen.Ciri fisik Syriacus, batang pohon berwarna merah keunguan. Dua macam bentuk daun berlidah tiga dan satu berwarna merah-keunguan, tinggi tanaman umur 6 bulan sekitar 2-3 m. Tanaman tumbuh cenderung vertikal, cabang pohon tumbuh dari cabang induk relatif tidak teratur, tumbuh dari batang bawah sehingga tajuknya terlihat kurang baik.Bunga dan kelopaknya berwarna merah-violet, ukuran garis tengah bunga 4-5 cm, kelopak bunga berukuran 2,5-3 cm, relatif kecil dibanding hibiscus Trionum. Kelopak bunganya berasa asam segar, kandungan airnya sedikit dan tidak mengkilap.
Hibiscus Trionum, batang gemuk berwarna hijau bercampur merah, bagian kulit batang terlihat segar, daun berlidah tiga dan berlidah satu dengan pinggiran yang mulus berwarna hijau sedikit keunguan, tanaman tumbuh tegak, dengan cabang tumbuh relatif teratur dari bawah sampai keatas, garis tengah tajuk 1,5m-2 m, tinggi tanaman umur 6 bulan (2 m).

Seperti Syriacus, varitas ini pun relatif tidak tahan hempasan angin karena perakarannya tidak kuat dan berbatang kayu kecil. Bunga berwarna putih bagian tengah berwarna violet, garis tengah 4-5 cm, mekar di pagi hari kemudian layu. Kelopak bunga (5 keping) berwarna merah, berasa asam dan sedikit rasa manis, terlihat mengkilap.
Iwan bercerita, telah melakukan percobaan pengolahan kelopak bunga kedua varietas dengan perlakuan yang sama, yakni diseduh sebagai teh kering dan merebus kelopak bunga yang masih segar. Hasilnya, Syriacus berasa kurang asam, warna merah sangat kurang (pucat), volume hasil 170 kelopak bunga pada panen pertama (umur 6 bulan). Sebaliknya, Trionum rasa cukup asam, warna merah bagus (merah cabe), volume hasil 200 kelopak bunga pada panen pertama (umur 6 bulan). Vitamin dan MineralSejauh penelitiannya, kata Iwan, bunga anggrem mengandung vitamin A, C, kalsium, dan potasium, juga mineral lainnya seperti zat besi, sodium, karbohidrat, serat, gula, dan vitamin. Kombinasi seluruh vitamin dan mineral tersebut dapat menghasilkan kalori cukup tinggi. Manfaatnya sebagai tonik untuk meningkatkan vitalitas, teristimewa kandungan vitamin C yang cukup tinggi secara farmakologis berfungsi membantu penyerapan semua vitamin dan mineral.


Secara umum diketahui, kandungan vitamin dan mineral akan memperbaiki metabolisme tubuh. Mereka yang terbiasa minum bunga alami istimewa ini akan meningkat imunitas tubuhnya, sehingga tahan terhadap serangan penyakit atau virus.
 Vitamin A dan C untuk menjaga, mempertahankan, dan meningkatkan kesehatan tubuh serta mencegah penuaan dini dan munculnya katarak. Vitamin C dapat menetralisasi lemak dalam tubuh, sehingga bermanfaat bagi mereka yang melaksanakan program body slimming (pelangsingan) dan body firming (menghilangkan lemak pada bagian perut, paha, dan lengan sekaligus mengencangkannya), atau diet karena diabetes melitus.Mengonsumsi secara teratur makanan dan minuman berbahan alami yang mudah diperoleh di Indonesia dengan biaya murah adalah cara preventif hidup yang baik.
A
neka Produk HibiscusSecara sederhana, Iwan memberikan kiat mengolah hibiscus dengan peralatan sederhana.1.Membuat TehKelopak bunga yang sudah dipetik sebaiknya dijemur dalam terik matahari (1-2 hari) agar memudahkan pemisahan lidah kelopak yang berwarna merah dengan bijinya. Kelopak yang sudah dipisahkan dengan biji dicuci hingga bersih, pisahkan bijinya (dikering-anginkan untuk bibit). Jemur kelopak 3-5 hari, tutup dengan plastik agar tidak kena debu. Tanda kelopak sudah cukup kering, kadar airnya 4-5% dan akan menjadi bubuk bila diremas. Simpan dalam stoples bersih, tutup rapat. Agar tahan lama dan tidak berbau apek dan berjamur, masukkan butiran silika gel (terbungkus). Dengan penyimpanan yang baik, teh hibiscus dapat tahan 2 tahun.Pemakaian teh hibiscusSeduh 2-3 gr teh hibiscus dengan air mendidih hingga larut dan air berubah menjadi merah (seperti membuat air teh). Tambahkan gula pasir sesuai selera. Mereka yang sedang berdiet, menderita batuk, atau diabetes, gunakan gula rendah kalori seperti gula jagung atau gula stevia secukupnya. Teh hibiscus dapat diminum dalam keadaan hangat atau dingin. Untuk penyajian yang praktis dan menarik, teh hibiscus dapat dikemas dengan kertas saring (seperti teh celup). Berat tiap kemasan 2-3 gram untuk sekali penyeduhan.2. Membuat Sirop (untuk kemasan 2 botol)Bahan: gula pasir 600 gr, kelopak bunga hibiscus segar 500 gr (150 buah kuntum), asam sitrat 4 gr, natrium benzoat 1-2 gr, esen stroberi atau apel 2 tetes (per botol kemasan)Alat: timbangan, panci stainless steel, kompor, saringan, pengaduk kayu dan botol kemasanCara membuat: panaskan 1.500 cc (8 gelas) air hingga mendidih, lalu masukan bahan hibiscus selama 20-25 menit, kecilkan api hingga 70-80oC. Aduk sampai air tampak berwarna merah, matikan api. Saring dan buang ampasnya. Campurkan gula, garam, asam sitrat, dan natrium benzoat. Aduk terus agar tidak membludak hingga seluruh bahan tercampur dan lanjutkan pemanasan pada temperatur 70-80oC selama 5 menit (bila perlu gunakan termometer). Dalam kondisi masih panas, masukan sirop ke dalam botol (jangan terlalu penuh). Rebus botol yang sudah terisi dengan larutan sirop selama 5 menit (tanpa tutup). Selanjutnya lakukan pasteurisasi sebagai berikut: tambahkan 2 tetes esen stroberi atau apel, tutup botol, panaskan selama 25 menit. Lakukan pendinginan cepat dengan memasukkan botol dalam air dingin. Tiriskan botol isian dan keringkan dengan lap bersih. Kemasan botol ditempeli label (merek pembuat) dan siap disimpan.3. Membuat SelaiBahan: nanas 1 kg (parut bagian padatnya saja), gula pasir 0,5 kg, natrium benzoat 2 gr, asam sorbat 1 gr, esen stroberi atau apel 2 tetes, bunga hibiscus (tanpa biji) 30 buahAlat: panci stainless steel, pengaduk, saringan, stoples kemasanCara membuat: bunga hibiscus diblender, campur dengan nanas, panaskan dengan api sedang hingga mengental dan mengeluarkan bau harum. Masukkan gula pasir, garam, dan asam sorbat sampai larut. Setelah mendidih, kecilkan api, tambahkan esen stroberi dan apel, aduk kembali hingga adonan kental, lalu matikan api. Dalam keadaan panas, masukkan adonan selai ke dalam stoples, tutup rapat. Lakukan pasteurisasi dengan cara mengukus stoples yang berisi selai selama 25-30 menit. Angkat dan dinginkan stoples selai. Selai nanas kombinasi berwarna merah siap digunakan untuk olesan roti dan kue kering, isian donat, dan lainnya


Khasiat buah mentimun 
Untuk wajah yang tumbuh  bintik-bintik hitam bekas jerawat.Ambil buntut mentimum lalu 
parut sepanjang 3-4 inci.Ambil kunyit sebanyak 4 buku kira-kira sebesar ibu jari .Kunyit itu 
ditumbuk untuk diambil airnya.Kemudian air kunyit itu dicampurkan dalam mentimum yang 
sudah diparut itu.Kemudian sapukanlah ke muka tiap-tiap hari. Dengan izin allah, bintik-bintik 
hitam



No comments:

Post a Comment